0

Проф. Рачев, изненадващи ли бяха количествата дъжд, които се изляха и потопиха населени места в страната?

- За мен дъждовете бяха напълно нормални и по време, и по продължителност, и по интензитет. Въобще не може да се говори, че това са някакви уникални, за първи път или катастрофални дъждове. Бяха много, факт! Още повече че последните валежи, които бяха на 14, 15 и 16 юни бяха върху преовлажнена почва. Това е най-опасният момент, тъй като когато почвата е суха, тя поема една голяма част от валежа – листата, клоните, постилащата повърхнина акумулира част от валежа, докато когато всичко това е мокро, и малкото валеж се превръща в повърхностен оток. Това е един от факторите, който винаги обуславя разливането на реките. На 14-15 в Предбалкана, на Мургаш, за 48 часа паднаха около 120-130 л/кв. м, което е месечната норма за върха. Наистина голямо количество валеж, което се наблюдава винаги в България по това време на годината, веднъж на 5, 6 - 10 години, но не е уникално и не се случва за първи път у нас. Много валеж падна и в горната част на водосбора на Огоста, това е граничната зона между България и Сърбия, където за около 5-6 дни сумата достигна 300 л/кв. м. Всичко това даде възможност да се формира голям повърхностен оток, който на отделни места да предизвика наводнения и в резултат на което бяха нанесени материални щети. Като част от общия пъзел беше и паниката, която настъпи в „управлението на водите“, защото практически то няма управление, а се действа стихийно, като бяха изпуснати някои язовири, които допълнително увеличиха водното количество в реките.

- Природният фактор винаги е налице, но има ли други и кои са те?

- Винаги, когато има интензивен валеж, за кратко време се поражда т.нар. висока вълна, която тръгва по реките. Само че те придобиха доста по-различен характер в сравнение с това, което е било преди 50 г. Реките ни се изправиха, вкарахме ги в някакво русло, вкарахме ги в канали. Преди, когато те завиваха, много често се формираше заливна тераса, която винаги поемаше част от водното количество като кухненска гъба и след това бавно, в продължение на няколко седмици отново я връщаше в реката. Сега като ги реконструирахме, като построихме малки водноелектрически централи, доста язовири, изведнъж тези природни места намаляха и реките станаха по-буйни, акумулираха се големи количества валеж, който рязко прелива тези изкуствени баражи, които се създадоха от боклуците, изхвърлени в реките. По този начин се появи един ефект, който аз наричам ефекта на жабката – малко вирче, то изведнъж изпуска водата, посреща другото и така започва акумулиране на големи водни количества. Хубавото в лошото е, че имаше материални щети, но не загубихме човешки животи.

- В промяната на реките визирате и корекциите им, така ли?

- Да, естествено. Ние вкарваме една река и тя тече, като бетонира, както е Перловска или Бистришка. Хидростатичният натиск е огромен, то няма къде да се завърти, да се убие тази енергия. Без да се връщам много далече назад, 100 години примерно, когато България е страдала много от наводнения. Ще ви припомня само две години, които са се отличавали със страшно много валежи. Едната е 2014-а. Тогава у нас валя през лятото, но и през останалите сезони. В България бяха отчетени редица рекорди за годишни валежни количества. През 2014 година се удавиха 19 българи, което е срамно и несъвместимо с 21-ви век. Тогава е Аспарухово, тогава имаше наводнение и по Скът, на много места, в района на Шумен, в района на бургаската низина, имаше и големи материални щети. Другата година е 2005-а. Цялото лято беше много дъждовно. Тогава пък беше отнесена жп линията София-Пловдив край Костенец. България 8 месеца нямаше железопътна връзка между двата града.

- Прави впечатление, че тежките проблеми са през 9 години – 2005, 2014, 2023 г.?

- Вярно е. Тези, които вярват в намесата на извънземни, космически сили, често пъти го казват това. Наистина отстоянието е равно на 9 години, но това е една обикновена случайност и цикличност при проявата на валежите. България си е със своеобразния климат, който сега виждаме още по-ясно. България беше разделена на две – западна и източна, по оста Свищов-Смолян. Западната част беше плувнала във вода, докато източната беше суха. Допреди два дни във Варна и в Бургас нямаше валеж юни месец, най-валежния месец в годината. Варна и Бургас имаха по 2 л и не само по морето, но и в Югоизточна и Североизточна България беше сухо. Хората останаха с впечатление, че едва ли не цяла България е под вода, напротив, и в момента има засушаване в Източна България въпреки дъждовете през последните два дни. Такъв е климатът. Сърбия също много пострада. Там валя повече. И в Северна Гърция имаше наводнения. Това е спецификата на климата на Балканите, където освен атмосферната циркулация релефът оказва съществено значение.

- Можеше ли да бъдат намалени или предотвратени щетите от наводненията, ако реките се поддържаха в изряден вид?

- Можеше. Първо почистването на речното легло е необходимо, като се почиства то, но в никакъв случай не се закачат бреговете. Растителността по брега го укрепват. Вътре в коритото на реката трябва да бъде свободно, за да може тя да има голяма пропускливост. От години наред говорим, че не трябва да се строи до реката. Всички стари къщи от време оно, те са на 10-15 метра над реката. Последните си направили парник или навес до реката. Тази година не, догодина не, след 5 години не, на 10-ата ще го отнесе. Кой навремето при баба и дядо е строил до реката? Само свинарникът е до реката, за да може лесно да се мие, ама като дойде водата, най-много да се удави прасето. Ние непрекъснато повтаряме тази грешка. В Аспарухово беше строено насред дерето, които по цялото Черноморие са бивши реки и веднъж на 10 години се проявяват с цялата си злоба. Не се съобразяваме с елементарни неща. И в язовирите колко неща са построени в чашата му – то не са рибарници, фотоволтаици, къщи за гости.

- Ще продължат ли валежите, какво ни очаква?

- Определено не. В следващите дни ще бъде сухо, слънчево, горещо. Днес и утре може да има на изолирани места слаби валежи. Евентуално в неделя и понеделник отново може да има валежи, но те няма да са с този интензитет и с тази голяма площ на разпространение. Отиваме към по-топло време с нормалните летни валежи, които в началото на юли започват да затихват, защото климатично втората половина на юли и август има своеобразен минимум на валежите в България.

- Може да открием летния сезон?

- И това, което е досега, е лято, само че е малко по-хладно и по-дъждовно. То е бледо подобие на това, което беше през 2014 и 2005 г., по-назад във времето е имало лета, които са били доста по-хладни и по-студени. От този момент нататък юли и август ще бъдат топли, с нормални температури, дори с половин градус над нормата и валежи в нормата. Не мога да ви кажа дали ще има температурни рекорди, а също така и интензивни валежи напред във времето. Засега не се усеща това природно явление Ел Ниньо, което е характерно за Тихия океан и което малко разбърква типичните за лятото синоптични процеси и евентуално лятото у нас да бъде по-топло. На морето не е преставало да бъде хубаво времето още от началото на юни. Само водата е малко по-хладна, тя вече е 23 градуса. До края на месеца очаквам да стане 24 градуса.

- Грози ли ни опасност от замърсяване на морето заради язовир „Нова Каховка“?

-Там е една голяма лъжа. Целият язовир не се е излял, само една част от него, не повече от половината му обем. За да може да се каже какво се случва, ние трябва да знаем какво е отнесла тази висока вълна – колко крави, колко хора. Говори се за 40 души удавени, толкова ли са, не са ли толкова, няма кой да ти каже. Колко крави, колко телета, овце, животни са се удавили, никаква информация. Колко химически предприятия, складове за торове, за бомби, каквото и да е. Колко нещо е отнесено? Не забравяйте, че това е във време на реални военни действия. По бреговете всичко е изнесено, тъй като е военна зона. Там се води една част от сраженията. После - заливът на Одеса е огромен, всичко, което може, ще потъне и ще падне на дъното, това, което е разтворимо, ще се разтвори във водите на Черно море. Идва нещо много интересно, на което много малко хора обръщат внимание. Виждали сте Дунав. В момента реката е с около 6000 куб. в сек. Това е огромно количество вода, което се внася в тази част на Черно море. Дунавът е клоаката на Европа, единствената река, която тече от запад на изток и обслужва много държави и предприятия. Излива немного чисти води, пълно е с нитрати, блгодарение на което при температура от 26-27 градуса през август морето започва да цъфти – червените водорасли започват да се размножават и изяждат целия кислород в повърхностния слой на водата. Мен Дунав повече ме тревожи, отколкото водите на „Каховка“. Те практически свършиха, сега ще си донася всичко онова, което си носи от битовата и промишлената дейност по горното течение. Използват се тези методи за всяване на паника, унищожаване на туристическия сезон, наказание на тези, които не слушат много и не са на определена страна, като Румъния, България, Молдова. Преекспонира се всичко това, без да има реални доказателства какво донася тази вода. За мен единственото, което може да достигне до нашите градове, са пластмаса и дървен материал. Основните повърхностни течения са от север на юг, от Одеса към Истанбул покрай крайбрежието и със завихряне вътре в морето.

- Хората в България се притесняват от бъдещо замърсяване на водата на Черно море и от изнесената от медиите информация, че във водите в Одеса са открити салмонела, бактерия на холера, астравируси, ротавируси, както и яйца и ларви на паразити, които поразяват тънките черва.

- Откъде се появи тази холера? Тя е болест на мръсната питейна вода. Тези райони имат проблеми с водата, защото техните източници са сондажни кладенци. Ние нямаме такова нещо, холерата как ще оцелее в солената вода? Ешерихия коли си имаме по нашето Черноморие. Знаем колко незаконни канали влизат в морето, защото пречиствателните станции през юли и август не могат да обработят половината от фекалните води. Има реална опасност, има екологична катастрофа, но колко, къде и защо – това вече се преекспонира прекалено много. Докато тези вируси стигнат до нас, те ще измрат, ако въобще оживеят. Единственото, което аз бих направил, вместо всеки понеделник поне един месец проби да се взимат през ден.

- Да бъдат ли спокойни хората или да ходят по басейните?

Който както прецени. Ако влизаш със страх в морето и мислиш, че ще се разтвориш вътре и ще умреш, по-добре бъди в басейна. В момента Черноморието е възможно най-чисто. От Елените до Несебър в 11 часа на 31 юли има поне 200 000 души. Колко са тоалетните по плажа? Вие представяте ли си 200 хил. да се изпишкат по веднъж в морето? Познавам хора, които редовно си пишкат в морето. Това са 200 т урина на ден. Ден след ден, ето ви същественото замърсяване. Колко душ кабини има да измиете плажни масла? 200 хил. по едно флаконче това са 200 кг мазнини, които влизат в морето всеки ден. Всяка година и без „Каховка“ имаме вируси по морето, недобра хигиена. Да не забравяме и тръбите, които изливат фекални води директно в морето ни, баровските квартали в София като Бояна и Симеоново още нямат канализация.

Това е той:

Проф. Георги Рачев е преподавател в катедра „Климатология, хидрология и геоморфология” на Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”

Специалист в областите възобновяеми енергийни ресурси и качество на атмосферния въздух

Автор е на десетки научни статии и трудове

Заместник -председател на Българската асоциация на туристическите агенции и председател на Алианса на туристическата индустрия в България