0

Н ай-високата църква в у нас е в процес на изграждане. Тя се намира в столичния квартал "Люлин" и е най-мащабният проект за последните 30 години. Височината й ще достига близо 30 метра. Със собствени средства вярващи се опитват да построят втория храм в най-големия софийски квартал.

Храмът е и най-високата църква на Балканите. Въпреки че все още има вид на строителна площадка, той работи и е отворен за вярващи. Това е първият Великден, на който люлинчани ще чуят звън на камбана, която виси на строителен кран, предава Nova.

"През последните години сякаш нараства постребността за такъв храм. Духовността си проправя път, някак си успяваме да погледнем извън тленното и материалното в живота", твърди Иван Димитров, член на Инициативния комитет.

Един от главните доброволци е Иван - бизнесмен, който се занимава с интелектуална собственост. В последните месеци люлинският храм е най-важната му кауза.

В ж.к. "Люлин" има само една църква, но тя се оказва тясна на вярващите. И така първата копка е направена през януари 2022 година. Към момента са изградени основите, първата плоча и са поръчени десетте по-малки камбани. Изцяло с пари от дарители.