0

Д нес бе направена първа копка на паметника на легендарния футболист Георги Аспарухов-Гунди в квартал "Гео Милев", район "Слатина". Поводът е навършването на 80 години от рождението на именития български футболист. 

Проектът за паметника е изготвен по предложение на Инициативния комитет "Привърженици на ФК Левски", а финансирането му е осигурено изцяло чрез дарения. 

Откриват паметник 2,40 м на Гунди в Слатина до края на месеца (ГАЛЕРИЯ)
Гунди паметник Слатина Гунди паметник Слатина Гунди паметник Слатина
21

На събитието бе поставена табела с архитектурната схема на паметника, както и план на завършения му вид.

Самата статуя ще бъде с височина над 240 см. Автор на скулптурата е Любомир Григоров, а архитектурният проект е изготвен от арх. Николай Петков.

"Първо искам  да благодаря на всички, които подпомогнаха осъществяването на този прекрасен  проект”, каза кметът на „Слатина“ Илиев.

„По него се работи вече близо три години. Първоначално бе замислено да бъде поставен бюст на Георги Аспарухов - Гунди близо до неговата къща. Но, както казах и тогава, Гунди е твърде голям, за да бъде събран на едно кръстовище. 

Тогава започнахме търсенето на по-добро място за изграждането на паметник в цял ръст, както и скулптор, който да успее да предаде неговия устрем. 

На този етап, когато се включиха и много организации, поддръжници на ФК Левски започна всъщност и активното събиране на средства. Тогава стартира и работата на скулптора Любомир Григоров и на архитекта Николай Петков", разказа още кметът.

По думите му „още този месец, това което виждате на табелата, да стане факт и да можем отново да ви поканим, този път на откриването.”

Милен Панайотов от Асоциация „Левски Фемили“ добави: „Аз искам да благодаря на стотиците дарители, които се включиха в тази кампания. Този паметник е един народен паметник - той е от народа, от хората, които даряваха. Благодаря още веднъж на всички, които отделиха време и средства, за да подпомогнат кампанията и най-вече на фен клуб "Редута", защото те са основните инициатори".