0

П реименуваха улица на името на бележития български актьор Георги Калоянчев - Калата. Тя се намира в квартал „Градоман“ в Банкя. На бившата улица „13-та“ се намира лятната му вила, а поне четирима живеещи ще трябва да сменят личната си карта заради промяната. Това обясни за „Телеграф“ кметът на Банкя Рангел Марков. 

„Няма срок да направят това и не е задължително сега да се случи“, увери той. Марков поясни, че няма нужда да се сменят други документи като нотариални актове, например, защото историята на улицата се пази и винаги ще се знае, че става дума за ул. „13-та“. 

Трудност

Кметът заяви, че единствената трудност покрай преименуването възникнала, когато се установило, че в столичния район „Витоша“ има улица, която се казва „Георги Калоянчев“. За това те решили към името му да добавят и „Калата“, за да не стават обърквания. 

„Инициативата за преименуването беше на хората, но нещата задвижи синът му – актьорът Ивайло Калоянчев. Накарахме го да събере подписи от всички живеещи, за да знаят хората, че това в бъдеще ще им създаде малко неудобство по промяна на лични данни, лични карти“, коментира кметът. 

Паметник

В отговор на въпрос на „Телеграф“ Марков каза, че към момента няма постъпило предложение за издигането на паметник на Калоянчев там, но ако постъпи такова, имат готовност да го обсъдят, защото големите хора трябва да се помнят и почитат. 

За него накратко

През 2023 година се навършват 98 години от рождението на големият Георги Калоянчев. През годините той изиграва централни роли в незабравими филми – щангиста в „Специалист по всичко“, Кондов във „Вълчицата“, инспектора в „Инспекторът и нощта“, „Най-дългата нощ“, „Привързаният балон“, „Езоп“, „Неочаквана ваканция“, „Бон шанс, инспекторе!“ и много други.
През 1990 г. режисьорът Иван Ничев заснема „Бай Ганьо тръгва из Европа“ с Калоянчев в главната роля и той се превръща в един от най-гледаните филми през 90-те години.
Най-голямата награда за актьора си остава званието "Народен артист" – в най-истинския му смисъл на актьор, всенароден любимец от близо половин век.