0

Н еобходимо е да се увеличи учебното време, каза във Варна председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева. Тя обясни, че за децата има определени учебни седмици, но дисциплините няма как да се поберат в тях.

"Ние имаме 270 учебни дни на базата на разчета. Когато махнем съботите, неделите, официалните празници и ваканциите, се получават от 150 дни за обучение на децата от първи до четвърти клас и до 180 дни за тези от 12-и клас", обясни Такева. В рамките на това време какво качество на образованието искаме, попита тя. 

По тази причина нейното предложение било да се направи задълбочено проучване, да се обясни на родителите и на хората, които протестираха срещу увеличаването на учебното време, че в рамките на 180 учебни дни учителите и чудеса да искат да направят - не могат. 

Смятам, че трябва да се дискутира въпросът дали да се удължи учебната година или да започва малко по-рано, но трябва да имаме "въздух", за да можем да разпределим добре и ваканциите, да не вземаме от празниците и да ги броим като ваканции, каза още синдикалистът. Тя е на мнение, че е необходимо удължаване на учебната година с две седмици. Според Такева учебната година трябва да започва на 15 септември и да бъде удължена в края ѝ. 

Председателят на Синдиката на българските учители обаче уточни, че системата на образованието трябва да се подготви, за да може това да стане. Необходимо е да се сложат климатици в учебните заведения, да се преформулира и пренапише наредбата за учебните планове и програми, а за това са нужни около 2 години технологично време, е мнението на Такева.