0

В ъзобновява се младежкият скаутски отряд в Габрово, обяви пред „Телеграф“ Йоана Григорова, която е председател на Националната скаутска организация на България (НСОБ).

Това се случва в партньорство с Младежкия център в града. “Преди доста години имаше отряд, който от известно време не функционира. Сега се опитваме да го възродим. Първата стъпка е набиране на хора“, каза тя. Григорова обясни, че в момента габровският отряд наброява 8 души. Тя подчерта, че водачите трябва да са пълнолетни, за да могат да носят отговорност, а скаутите, с които работят, са на възраст от 7- до 18-годишна възраст.

Цели

Председателят разясни какви са задачите им. „Те имат две линии на обучение – едната е през Закона на скаута – през моралното или човешките изконни ценности, които са да бъде честен, лоялен, да помага на другите. Другата страна вече са дейностите, знанията и уменията, на които ги учим - първа долекарска помощ, ориентиране, възли, работа с въжета, създаване на дървени конструкции, живот сред природата, лагеруване“, разказа тя и добави, че дори ги учат да готвят на огън.

Бедствия

По отношение на оказването на помощ при бедствия, аварии, инциденти Григорова обясни, че непълнолетните могат да участват с раздаването на храна, разпъването на палатки и оборудване, а водачите, които са пълнолетни, могат да се включат на терен.

„Помагаме на различни институции и обществото като разхождане на бездомни животни, даряваме играчки на домове за деца и възрастни, участваме в благотворителни базари“, посочи тя част от дейностите на организацията.

Закон

Йоана Григорова подчерта, че ни е необходим закон за доброволчеството. „В България за разлика от доста други държави това по никакъв начин не е обособено и това създава пречки на доброволческите организации. У нас като цяло доброволчеството не е чак толкова развито. Има много хора, които го практикуват, но като цяло в обществото на него се гледа като да си губиш времето и доста хора не го възприемат, съответно и обществото ни някак не е дорасло за това нещо“, коментира тя. Григорова уточни, че имат отряди в цялата страна, като най-големите са в София, Пловдив и в Бургас, а броят им е двуцифрен. В България скаутство има от 1911 г. , а в света от 1907 г.