0

З а четвърти поредна година миряни от Розовата долина се събраха вчера в „Потопената църква“ край язовир „Жребчево“, където по установена вече традиция в първата неделя на август Света литургия отслужи Старозагорският митрополит Киприан. В богослужението се включи и архиерейският хор с диригент Мария Денкова.

Слово

„Винаги трябва да се стараем сърцето ни да излъчва благост и доброта. В този прекрасен ден Бог ни допусна да влезем в дворите на храма на покровителя на цяла България св. Йоан Рилски Чудотворец, за да измолим милост, благодат и мир, и да бъдем всички в онази вяра, която ни дава надеждата и любовта. Благопожелавам на всички здраве и благоденствие!“, завърши словото си в края на службата владиката.
Преди Светата литургия Негово Високопреосвещенство сподели, че има идея храмът да бъде защитен със стъклен купол, но изрази притесненията си, че трудно се събират пари за подобен иновативен проект. 

Орисия

Божият дом, който носи името на свети Иван Рилски, е съграден с дарения и осветен през 1891 г. в село Запалня. Последната служба в него се е състояла на 28 април 1963 г. През 1965 г., при изграждането на язовир „Жребчево“, който събира водите на река Тунджа, селото е заличено с указа на Държавния съвет и остава на дъното на язовира. Жителите на Запалня запазват олтара и камбаната, които пренасят в Твърдица, където са настанени. Когато от този свят си отиде бивш жител на потопеното село, камбаната оглася Розовата долина.  

Сезони

Църквата е изградена на хълм, който е бил най-високото място в селото. Затова тя не е потопена целогодишно – през пролетта водите на язовира достигат почти до половината й, а в края на лятото водата се отдръпва напълно и тя е достъпна по сушата. През 2019 г. започва инициатива за възстановяване на храма. Първоначално отделни хора започват със собствени средства реконструкция на църквата: фасадата е укрепена напълно, положен е бетонен под, облицован с камък, поставени са кръст и дограма.

Посестрими

Справка на „Телеграф“ установи, че църквата „Свети Иван Рилски“ има своя посестрима по съдба - „Свети Анастасий“ в село Воден, разположено до язовир „Копринка“. За разлика от тази до „Жребчево“, пролетните води на язовира заливат само площите около нея и така временно я изолират от селото. Въпреки това местните също я наричат Потопената църква.