0

- Г-жо Славкова, вече сме в разгара на кампанията. Как това, което се случва в последните дни – разпространението на записи, се отразява на нагласите? Мотивира или по-скоро разочарова избирателите?

- Последното проучване на „Тренд“ съвпадна с началото на предизборната кампания. То бе проведено в периода между 11 и 18 май. Това е приблизително първата част от кампанията за вота 2 в 1. Няма особено драматично разместване в нагласите и според данните от април. ГЕРБ-СДС остават първа политическа сила, а след нея има група от три формации, които ще се борят за второто място. Става дума за „Продължаваме промяната - Демократична България“, „Възраждане“ и ДПС, които са с много близки резултати и то в рамките на статистическата грешка. Досега кампанията не дава съществена промяна. Все още остава неясен основният въпрос – каква ще е подредбата особено между втория, третия и четвъртия. Кампанията официално започна на 9 май, но преди нея имаше много компромати и разговори на висок тон между политическите партии с нелицеприятни изречения. Когато имаме ниска избирателна активност, каквато се очертава и на тези поредни шести парламентарни избори, съчетани във вот за Европейски парламент, не можем да очакваме тежки и драматични промени или пък неочаквани обрати. Това важи с пълна сила, когато гласуват предимно твърдите ядра. Второто място е оспорвано от три партии. Имаме една голяма формация в лицето на ГЕРБ-СДС. През изборите април 2023 година имахме още една такава – „Продължаваме промяната - Демократична България“. На тези избори обаче „Продължаваме промяната - Демократична България“ вече не са в листата на големите партии и няма близка разлика с ГЕРБ-СДС.

Борбата за второто място на вота е най-оспорвана. Има поне 3 сценария за новата формула на властта.

 Борбата за второто място на вота е най-оспорвана. Има поне 3 сценария за новата формула на властта.
Бойко Кичуков

- Очаквате ли тази размяна на компромати да продължи до края?

- Със сигурност. Но винаги трябва да имаме предвид, че компроматите са нож с две остриета. Те могат да има мобилизиращ ефект за едни и демобилизиращ за други избиратели на дадената политическа сила, за които излизат тези компромати -  т.е да ги отблъснат. Електоратите на една политическа партия могат и да кажат: „Ами не, аз пък ще отида да подкрепя нашите, защото виж как ги нападат“. Кампанията в първата си част бе вяла, но тези атаки ще продължат. В последните две седмици преди вота около 20% от избирателите решават за кого да гласуват. Тогава и ще видим много по-голяма активност от политическите партии. Надявам се обаче да чуем от политическите формации освен компромати и заяждания и визията им какво трябва да се случи след 9 юни.

- Казахте, че ГЕРБ-СДС е със значителна преднина пред останалите три, очаквате ли тази разлика да се увеличи?

- Трябва да имаме предвид, че тази разлика между първата сила и останалите три не се дължи на някаква огромна мобилизация около ГЕРБ-СДС. А се дължи по-скоро на слабостта на другите партии и  най-вече в лицето на опонентите им от „Продължаваме промяната - Демократична България“, които имаха доста високи резултати на предходните избори и печелеха избори като първа политическа сила. Разликата между тях е малко над 10%. Смятам, че може би ще остане в рамките на тази граници и съм скептична, че ще се увеличи драматично.

- Да чакаме ли размествания между втория, третия и четвъртия, които имат малка дистанция помежду си?

- То това е голямата интрига, която показват социологическите данни. За второто място претенции имат три сили - „Възраждане“,  „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС. От това коя ще втора политическа сила зависи и големият въпрос какво следва и как би изглеждало правителството. Една е ситуацията, ако ДПС е втора сила. Това ще бъде и прецедент в историята на българския политически живот след демократичните промени, но и в историята на самото ДПС. Това би бил безспорно голям успех и на новия председател на движението Делян Пеевски. От друга страна, различен ще бъде сценарият, ако „Продължаваме промяната - Демократична България“ са втори. Тогава ГЕРБ-СДС ще трябва да водят разговори и с тях за формиране на правителство. При това положение те трудно биха били изолирани от такъв разговор. Ако „Възраждане“ е втората политическа сила, тогава много по-лесно ще се аргументира евроатлантически кабинет. С нагласата за евроатлантически ценности беше брандирана и предходната сглобка. При този трети вариант ще има ясни аргументи за правителство: „Ще трябва да се противопоставим на „Възраждане“, на ценностите, които споделят те. Това ще бъде припознато и от нашите западни партньори“. Имаме различни сценарии, които ще се развият в зависимост от това коя ще е втората сила в Народното събрание.

- Въпреки напрежението и размяната на реплики между основните партии се дават и заявки как ще изглежда формулата на властта след вота. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поясни, че е нужен стабилен блок между първите три формации. „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ обаче не искат правителство с участието на ДПС. Според вас какъв формат на коалиция да очакваме?

- Посланията на „Продължаваме промяната - Демократична България“, че не искат участие на ДПС във властта, ми звучат малко кампанийно. Те не искаха да управляват с ГЕРБ-СДС, но бяха във властта заедно с тях. В крайна сметка разчитаха много на ДПС и за редица промени – тези в конституцията. Предполагам, че това пак е в контекста на тяхното предизборно говорене. Много е трудно отсега да се каже каква би била следващата конфигурация. Самите политически партии не са стигнали до този момент, в който да мислят за тази перспектива. Особено при липсата на яснота за подредбата на формациите след 9 юни. Според мен има три възможни сценария. Първият – да се направи отново някакъв вариант на сглобка. Вторият вариант е коалиция между ГЕРБ-СДС, ДПС и трета сила – например „Има такъв народ“. Те също имат много реални шансове да намерят място в 50-ия парламент. Третият вариант – ако нищо не може да се сглоби, да се отиде на нови предсрочни парламентарни избори наесен. Провеждането на такива обаче крие и своята опасност, защото може да се появи и друг политически проект, който може да разбърка картите. Има и още един акцент. При сериозна дистанция на ГЕРБ-СДС  трябва да намерят трудно решение за формиране на кабинет. Това би ги поставило с по-лоши карти при евентуални избори наесен, особено ако не успеят да формират мнозинство около себе си. Може да има и други варианти, които са по-невидими към този момент. Данните ще дадат яснота какво да очакваме. Трябва да бъдем подготвени за горещо политическо лято, защото преговорните процеси отново ще изострят тона.

- Казахте, че може да има и още едни предсрочни избори. Доколко този сценарий наистина е реалистичен, при условие че и самите партийни лидери правят намеци за нови избори през есента или зимата?

- Това не е спекулация. До това води и логиката, ако самите политически формации не успеят да намерят някакво решение на тази сложна задача – създаване на правителство, и то в контекста на тази неуспешна сглобка. Когато се създаваше тя и то от несъбираеми на пръв поглед субекти, всички си казахме: „Ето, край на политическата криза“. Девет месеца по-късно видяхме резултата. Това не е опит да се стресират хората. Не е опит и на политиците да всяват излишна паника или да морализират хората да отидат да гласуват. Това е напълно реалистичен сценарий, при който политическите партии не могат да сглобят или подредят кабинет, който да има някаква устойчивост и да води да предвидимост. Тогава и за партиите, и за обществото ще звучи по-адекватно да се отиде на нови избори. Трябва да направим уточнението, че нови избори в крайна сметка са загуба на ценно политическо време за решаване на проблеми, пред които държавата е изправена неминуемо.

- На кого е изгодно да има предсрочен вот, след като ГЕРБ-СДС ще е с по-лоши карти, ако се яви на такива?

- Това зависи от изборните резултати. Ако наистина има много голяма разлика между първата и втората политическа сила и не успеят да създадат мнозинство около себе си, това със сигурност ще ги постави в по-неблагоприятна ситуация. Но според мен за никой не е по-изгодно да има нови предсрочни избори за Народно събрание. Първо – повечето политически сили са уморени, включително и финансово, от непрекъснатите избори. Второ – хората също са изморени. Трето – не е ясно дали няма да се появи и нещо ново на политическата сцена. Ако се появи такава алтернатива, това може да обере този протестен вот, който е ясно видим в българското общество. Не са много хората, които имат интерес от нови предсрочни избори.

- Тази размяна на остри реплики сега не създава ли трудности пред формирането на кабинет после и кой е по-склонен да прави компромиси за кабинет – ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ или ДПС?

- Отново казвам, че това зависи кой как ще финишира в деня на вота. Едно е да си с 15 или 20 депутати по-малко, отколкото в предходния парламент, и съвсем различно е да си с 5, 10 или 20 народни представители отгоре. Някак си би било логично претенциите да бъдат пропорционални на представителството, което имаш в Народното събрание. Този безкраен дисбаланс, който наблюдавахме при т.нар. сглобка, всъщност доведе и до тези катастрофални резултати отново да отидем на предсрочни избори. Със сигурност политическите партии ще изразяват различни претенции. Много зависи дали им се рискува отново да се отиде на избори.

- Зачертахме ли ротацията като формула на управление?

- Не, в никакъв случай. Имайте предвид, че в българския политически живот са се раждали много интересни неща. Имали сме и протести, и контрапротести. Ротацията беше от тази екзотична част на родната политическа сцена. Смятам, че ще се търси някакъв по-стандартен и устойчив модел за управление.

- Какъв ще е ефектът от трите листи, с които се явява левицата, след като не може да постигне обединение? Ваня Григорова и Мая Манолова достатъчни ли са да мобилизират вот за „Солидарна България“?

- Към този момент не могат да уплътнят потенциала, който имат. Това се дължи в някаква степен и на неразпознаваемостта на бранда „Солидарна България“. А разцеплението в лявото пространство със сигурност има ефект върху цялото ляво, защото в крайна сметка вместо обединение хората трябва да избират между три листи. Това никога няма да има положителен ефект.

Този път преброяването на бюлетините ще отнеме повече време.

 Този път преброяването на бюлетините ще отнеме повече време.
Крум Стоев

Коя е тя:

- Бакалавър по социология в СУ „Св. Климент Охридски“

- Магистър по политически мениджмънт

- Съосновател на Изследователски център „Тренд“

- Има над 200 електорални, социални и маркетингови проучвания