0

С рещу стария игумен на Кладнишкия манастир отец Рафаил има заведено дело от митрополията за злоупотреби в размер на около 60 000 лева. Датата на съдебното дело наближава, с което си обяснявам и атаките срещу мен. Това коментира настоящият игумен на обителта отец Орлин Алексиев, а поводът стана публикация на „Телеграф“ от 10 март. Тя съдържа брожения, че обителта се е превърнала в придатък на ловното стопанство „Витошка Студена“, а в нея се вихрят светотатствени практики.

Прокуден

Отец Орлин сподели, че не познава своя предшественик на поста игумен, но доколкото има информация, местните хора дотолкова не са били доволни от него, че са го „изгонили с камъни“. Свещеникът коментира и твърденията на Рафаил, че той е бил поставен само за да се „усвоят едни пари”, отпуснати от междуведомствената комисия след земетресението. Тук Алексиев обясни, че средствата даже не са усвоени изцяло. „Направен е частичен ремонт на храма и има финансов остатък в Пернишка община от 38 000 лева“, информира духовникът.

Назначение

Обясни, че назначението му в манастира „Св. Николай“ е станало напълно случайно след една лична трагедия – големият му син загинал, служейки във Френска Гвиана в най-елитната част на чуждестранния легион. Подир трагедията отец Орлин поискал да го изпратят в някой позападнал манастир, за да превъзмогне загубата.

„Когато дойдох в Кладнишкия манастир, нямаше една здрава сграда. Крилото, което сега обитавам, беше горяло. Другите сгради се разпадаха“, описа завареното положение свещеникът.

Спомня си, че скоро жители на близките села събрали пари и ремонтирали крилото, за да има къде да живее. Именно те поправили без пари и покрива на магерницата, когато протекъл.

Свещеникът не отрече, че и от ловното стопанство също често му давали рамо. „Когато съм опрял за помощ, от „Витошка- Студена“ никога не са ми отказвали. Голяма част от младите мъже от село Кладница също са ловци, като членуват в различни дружинки. Да, събират се на празници в манастира, но са пълни глупости, че става редовно“, коментира свещеникът мълвата за авджийски гуляи с печена мръвка в святото място.

Снимката

В тази връзка се появи папарашка снимка, направена от миряни, на която се вижда висящо одрано диво животно насред манастирския двор. „Това не е елен, както бе написано, а диво прасе. И то е свързано с едно чудо – мога да го кажа съвсем отговорно. Помолихме се за болни хора, които скоро след това получиха изцеление. След това поискаха да дадат това прасе за курбан. Отговорих, че може стига всичко да е законно и редовно“, твърди отец Орлин. Спомня си, че сготвили мръвката с близо два бидона кисело зеле.

По повод другите обвинения потвърди, че понякога ходи без подрасник в енорията, но причината била, че в манастира непрестанно има строителни дейности. A на него по неволя, за да пести средства, му се е налагало често да бъде и дърводелец, и да работи с различни машини. Събличал расото, че да не го цапа и докато се качвал в джипа с висок праг, дарен му от миряни.

Искали да сложат монахиня начело

Преди две години бил направен опит монахиня да бъде сложена начело на Кладнишкия манастир, но безуспешно. Местните скочили и в рамките на 24 часа събрали над 700 подписа, при условие че цялото село е с 912 жители по адресна регистрация. „Имам подкрепата на местните“, радва се искрено отец Орлин. Заключава, че човек не може да угоди на всеки, още повече на близките и поддръжниците на стария игумен Рафаил.