0

М айчинството за втората година да се вдигне от 710 на 780 лева, колкото е нивото на минималната работна заплата за 2023 г., и то със задна дата – от 1 януари 2023 г. Това предвиждат разчетите по проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване, съобщиха от Министерството на финансите в отговор на запитване на „Телеграф“.

Припомняме, че преди дни финансовият министър Асен Василев обяви, че изготвянето на бюджета за настоящата година е на финалната права, идеята е той да се приеме до 31 юли от парламента и да влезе в сила от 1 август.

На запитване от „Телеграф“ от НОИ отговориха, че ще изпълнят това, което приеме парламентът, включително да доплащат разликата по обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, ако се гласува сумата да се вдигне със задна дата.

Размер

Минималната заплата скочи от началото на тази година от 710 на 780 лева. Майчинството за втората година обаче остана на ниво 710 лева, тъй като бюджетът за 2023 г. и към момента не е гласуван, а продължават да действат разпоредбите на този от 2022 г. Имаше опит и майчинството през втората година да се обвърже с минималната заплата, но това така и не беше направено. Затова сумата продължава да се определя със закона за бюджета на ДОО всяка година. Когато внесоха предложението обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да се обвърже с минималното възнаграждение, от левицата изтъкнаха, че това ще струва 96 млн. лв. Този вид плащане към момента се ползва от около 30 000 души.