0

Младеж от Видин заключи млада жена в дома си, държа я три дни против волята й и я острига като овца с ножица.

Насилието срещу жени вече приема размерите на епидемия. И спешно трябва да се намери някакъв начин това да спре.

Случаят с Дебора обръща общественото мнение. Доскоро въпросът се неглижираше, а много от хората, особено някои представители на силния пол, търсеха вина у жертвата. Снимките на чудовищните разрези по тялото на Дебора, остриганата й коса, безпомощно отпуснатото й тяло върху болничното легло и най-вече – шокиращото число 400 шева, отвориха очите на хората за проблема. Болката на това конкретно момиче стана осезаема за обществото ни. Проблемът бе изкрещян в ухото ни. И това е капката, която преля чашата на търпението.

НОВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА: Касапинът Георги заплашвал шест пъти с убийство Дебора

Избор

Дебора е една от нас. Утре може да се случи на всяка жена. В един идеален свят насилниците не създават връзки. Но светът не е идеален и никой не е застрахован, че няма да направи грешен избор на партньор, защото никой не знае какво може да се върти в главата на друг човек. Дори да сме сигурни за себе си, не са застраховани нашите сестри, дъщери, приятелки...

Сега, когато очите и душите ни са отворени за болката на жертвите, не бива да допускаме вълната на възмущение да отмине и да замине, както всеки друг път. Знаем поговорката - всяко чудо за три дни. Но до следващия път. Защото такъв със сигурност ще има.

Промени

Безспорно Наказателният кодекс трябва да се промени, за да има по-адекватни наказания. Безспорно трябва да се промени и начинът на правораздаване, прокурори да не влизат в ролята на адвокати, а съдии да не гледат само формално на задълженията си. Но най-голямата промяна трябва да стане в главите на хората. Липсата на адекватни закони и правораздаване създават чувство на безнаказаност у насилниците. Но неглижирането на проблема от обществото и вменяването на вина у жертвите им предоставя морална индулгенция. И двете неща са недопустими. Нека този път не забравим Дебора и всички други жертви на насилие, за да се събудим отново при следващия подобен случай.