0

Н е всичко, което ни продават за сок в магазина, реално е такъв. В повечето случаи става дума за нектар или оцветена вода с много захар. За това алармира д-р Андрей Велчев, председател на сдружението „За достъпна и качествена храна“. „Бананът, прасковата, кайсията, гроздето не стават на сок, те са нектари. На сок не стават и тези напитки с алое вера. Те си ги блъскат с вода и захар, докарват ги на аромат, но какво е вътре, не е ясно“, коментира той.

Мрежа

Д-р Велчев обяснява, че в големите магазини може да има разделение между сокове и нектари, но не така е в по-малките магазини, както и в тези за алкохол и цигари както в столицата, така и в страната, където всичко е сложено на едно място. Клиентът отива, купува сок, но реално е получил нектар, защото цената на истинския сок е доста по-висока и малцина могат да си я позволят. „330 мл сок е 3.50 лв. например, другият е 2 лв. за литър“, посочва той.

.

 .

Председателят казва, че в търговската мрежа се намират и сокове, но такива може да има само от ябълка и портокал, другите са нектари или с процентно съдържание на плод. Той обяснява, че соковете биват мътни и светли. „Разликата е в технологията на обработване – студено пресовани или правени на соковарки и т.п.“, коментира д-р Велчев.   

Видове

Той обяснява, че натуралният сок представлява току-що изцеден сок от плод или зеленчук и напитката трябва да се изпие веднага след извличането. Д-р Велчев предупреждава, че при изстискването на сока веднага започва процес на окисляване при контакта му с въздуха и започва да губи от полезните си хранителни вещества. Затова е важно да се съхранява в стъклен или пластмасов съд (никога в метален), който е плътно запечатан и без въздух в него. В зависимост от сокоизстисквачката пресните сокове могат да издържат до 8 часа в хладилник, без сериозни загуби на полезните им вещества. Така става ясно, че „натуралните“ напитки, които се предлагат в магазините, нямат нищо общо с прясно изцедения плод.

Подобният на сироп концентрат се превръща в плодов сок, след като бъде разтворен с вода. В естественото си състояние някои плодове съдържат такова количество плодови киселини или плодова каша, че те не могат да бъдат продавани като 100% плодов сок. Те могат да бъдат приготвени за консумация единствено с добавянето на вода и захар и се наричат плодов нектар. Тук можем да включим черното френско грозде, вишните и бананите. За плодовите нектари се изисква минимално плодово съдържание между 25 и 50% - в зависимост от вида на плодовете. Плодовият нектар не съдържа никакви оцветители или консерванти.