0

А тмосферното налягане сутринта ще бъде значително по-ниско от средното за месеца, но през деня ще започне да се повишава. Жълт код за усилване на вятъра е обявен в части от страната.

Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ. Кодът е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич. Ще бъде предимно облачно, на много места - с валежи, главно в югоизточните райони и с гръмотевици. Вечерта облачността от северозапад ще започне да се разкъсва и намалява.

Предстои ни динамична седмица, ще има дни с високи температури до 16-17 градуса и дни, в които максималните ще са едва 10-13 градуса. Това съобщи за „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев.

Дъжд

Уикендът ще започне с дъжд. Не забравяйте чадърите у дома. Днес ще вали, особено в Източна България, където следобед е възможно и да прегърми, уточни климатологът. И допълни, че се надява валежните количества да достигнат 10-15 литра на квадрат. По думите му имаме крещяща нужда от дъжд, тъй като сме под средната норма за сезона. Проф. Рачев допълни, че днес ще захладнее, като минималните температури утре и в понеделник сутринта ще бъдат между 0 и 5 градуса. В райони като София, Драгоман и Кюстендил е възможно живакът да падне и с 1-2 градуса под нулата. В най-високите части на планините ще вали и сняг.

Затопляне

В началото на седмица ще започне затопляне, а в сряда, четвъртък и петък - захлаждане. Дори и в студените дни обаче температурите ще бъдат над нормата за тази част на март месец, изтъкна климатологът. По думите му прогнозата е добра и от агроклиматична гледна точка. Овошките са във фаза разпукване на пъпките, а в Южна България има и цъфтеж, обясни проф. Рачев. Той подчерта, че цветовете са чувствителни на отрицателните температури и измръзват при минус 1 или 2 градуса, но за момента няма такава опасност. Същевременно вегетацията при есенниците продължава, защото топлинните условия са благоприятни. Според климатолога за времето ни очакват само хубави новини.