0

З а съществуването на Делтакрон беше съобщено още в началото на 2022 г. Новината дойде на 7 януари, когато вирусологът Леонидис Кострикис от Университета в Никозия, Кипър, обяви по местна телевизия, че неговият екип е идентифицирал няколко генома на SARS-CoV-2, които съдържат мутации на Делта и Омикрон.

За съществуването на Делтакрон беше съобщено още в началото на 2022 г. Новината дойде на 7 януари, когато вирусологът Леонидис Кострикис от Университета в Никозия, Кипър, обяви по местна телевизия, че неговият екип е идентифицирал няколко генома на SARS-CoV-2, които съдържат мутации на Делта и Омикрон.

Коронавирусите, включително причинителят на COVID-19, притежават инструмент (ензим), който прави възможно протичането на т.нар. рекомбинация. Това означава, че когато една и съща клетка бъде инфектирана с два различни коронавирусни варианта, полученото потомство може да комбинира гени и на двамата „родители“. Смята се, че този механизъм допринася за възникването на нови коронавируси в прилепите, за които знаем, че може да съжителстват с различни (корона)вируси. Установено е, че рекомбинация може да протече и при хората. Според публикация в списание Virus Evolution от септември 2021 г. за първата година от пандемията най-много 0,2–2,5 % от циркулиращите вируси в САЩ и Обединеното кралство са били рекомбинантни. Не е изключено геномната рекомбинация между различни варианти да допринесе за вирулентността на SARS-CoV-2 и тежестта на COVID-19 и може да ни изправи пред допълнителни предизвикателства по отношение на прилаганите в момента режими на лечение и противодействие. Ето защо не е учудващо, че съобщението на д-р Кострикис беше посрещнато с голям интерес в научния свят, предизвиквайки оживена дискусия.

Много специалисти декларираха в социалните мрежи и пред пресата, че съобщеният от екипа му Делтакрон не е резултат на рекомбинация, а по-скоро е получен от замърсяване в лабораторията.

Списание Nature също посвети публикация на темата. Изясняването на въпроса продължава. Междувременно преди дни СЗО потвърди откриването на Делтамикрон или Делтакрон, който комбинира мутации от Делта и Омикрон. Какво знаем за него? До момента новата комбинация е открита във Франция, Холандия и Дания, а също и в САЩ. Публикациите все още не са рецензирани. На брифинг на СЗО на 9 март отговорникът на организацията за COVID-19 д-р Мария ван Керхове съобщи, че не е забелязана промяна в епидемиологията на този рекомбинантен вирус. Няма данни за промяна в тежестта на клиничната картина. Да не забравяме обаче, че броят на докладваните случаи е много малък и не позволява окончателни заключения. В ход са и други проучвания. А при активната циркулация на Омикрон и Делта, възникването на подобни рекомбинантни вируси съвсем не е неочаквано.