0

С ледващата учебна година ще започне на 15 септември. Това каза образователният министър Николай Денков във Варна, където посети Професионалната гимназия по дървообработване.

По думите му учебната 2023/2024 година вече може да бъде открита на 7 септември.

Съдържанието на учебниците у нас ще бъде преразгледано, като ще започнем с учебните програми, които да бъдат изчистени от излишните академични термини и обогатени с практически примери. Програмите трябва да са готови до края на юни, след което ще започнат промени и в учебниците, каза още просветният министър.

Предизвикателство тази година щели да бъдат матурите, които за първи път се провеждат по изискванията на новия закон. При външното оценяване, провеждано в 4, 7 и 10 клас, през тази година промени няма да има.

Постепенно ще стават по-интегрални изпитите, стъпка по стъпка, така че в изпита по външното оценяване по математика да се включат и от някои други предмети знания, а в изпита по български и литература по някои от другите предмети. 

Парите, предвидени за тестване, няма да бъдат пренасочвани. Средствата за тестовете минаваха по бюджета на здравното министерство, така че тук няма промяна, по-скоро имаме тестове за седем последователни тествания, те имат дълъг срок на годност, така че щи запазим, ще ги съхраним за началото на следващата учебна година, обясни още министърът.