0

З адава се пореден удар по джоба на българина. Масовият хляб поскъпва от 1,55 до 1,80 лева доставна цена. Така за крайния потребител се очаква да мине 2 лева, което ще е пореден скок за последните месеци. Новата цена за доставка е обявена от 3 май, разказаха магазинери пред "Телеграф". 

Новината идва ден след като "Газпром" обяви, че спира газа за България заради изискването да бъде плащан в рубли. Правителство уверява, че ще има алтернатива за получаване на газ и това е по гръцката връзка от Азербайджан, но това предполага и по-висока цена на синьото гориво. 

Още в началото на месеца работодателските организации КНСБ и КТ "Подкрепа" прогнозираха нов ценови шок. Според тях за домакинските бюджети най-силно отражение ще има повишението на цените на хляба, чието производство е 100 процента зависимо от газа. Природният газ формира около 70 процента от производствените разходи и всяко ново поскъпване се отразява върху крайната потребителска цена. Синдикатите очакват продължаване и дори засилване на инфлационния натиск върху домакинствата, като в края на годината инфлацията ще бъде в двуцифрени размери. 

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите у нас Мариана Кукушева коментира пред Нова телевизия, че цената на хляба няма как да бъде запазена такава, каквато е в момента. 

„Войната в Украйна също влияе на цените в бранша. Преди нея цената на тон брашно е била около 1000 лв., а сега е 1550 лв. Цената на пшеницата също се е увеличила и в момента е на рекордна стойност”, коментира Кукушева. „Очаквам масовият хляб да продължи да бъде най-достъпната и истинска храна на трапезата на българина. Това, което се случва на нашия пазар в момента, се случва в целия свят", каза още тя.

Междувременно се появиха и снимки в социалните мрежи с отразената вече нова цена на хляба. 

Facebook