0

Б ългарските полярници спасяват пингвин по време на една от мисиите си на Антарктида. Кръщават го Гошо и той се превръща в талисман на българската експедиция.

Години по-късно историята на животното става част от детската книжка, която скоро ще излезе на пазара. Неин автор е проф. Христо Пимпирев. Книгата „Антарктида - бяла приказка. Историята на пингвина Гошо“ представя Ледения континент на най-малките с неговия растителен, животински и леден свят и с помощта на красивите илюстрации.

Преди години край българското полярно селище антарткиците откриват пернатото с ранено крило на плажа. Когато го откриват ранен, доктор Никола Василев го шинира.

„Най-интересното е, че той не искаше да взима никаква храна от нас. Давахме му скариди, риба от консерви, но той от нас не взимаше нищо. Извика си половинката с крякане и тя всеки ден му носеше храна”, спомнят си полярниците.

„Пингвините са по-организирани и добри същества от човеците: моногамни, мъжкият предлага брак само с готов „апартамент”, организират „детски градини”, веселят се като деца и цял живот остават такива“, разказва проф. Христо Пимпирев.

Гошо се превръща в талисман на българската полярна експедиция. След като го излекували, всяка година Гошо седял на брега и посрещал с весело крякане полярниците.

Междувременно първата група от 15 души полярници вече отплаваха към Ледения континент. След десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас те вече са на борда на чилийския военен кораб Janequeo. След 4 денонощия плаване през Магелановия проток, пролива на Бийгъл и през най-бурните води на Земята - пролива на Дрейк, полярниците ни ще достигнат о-в Ливингстън и ще раззимят базата ни “Св. Кл. Охридски” за новия антарктически сезон.