0
  • Половината от хората в София са ваксинирани
  • Хоспитализациите от подварианта на Омикрон са по-малко
  • Половината от хората в София са ваксинирани
  • Хоспитализациите от подварианта на Омикрон са по-малко

- Проф. Кантарджиев, взе се решение за поетапно премахване на зеления сертификат у нас. Прибързано ли беше то?

- Отпадането на зеления сертификат е правилно и навременно действие. Още преди две седмици прогнозирах, че след месец и половина мярката ще отпадне. Реално това ще се случи скоро. Очаквано първите области с най-висока заболеваемост първи ще започнат и да редуцират случаите. Точно това се случи и в нашата страна – първа беше област Благоевград, след това София-град, където наистина има намаляване на случаите. Следва област Бургас. Засега Пловдив, Русе и Варна имат по-слаба тенденция, но и там има данни, че натискът върху лечебните заведения намалява. В понеделник излезе анализ на Националния център по заразни и паразитни болести за нещо много важно, което между другото прогнозирах и аз преди време. То е, че Омикрон ще бъде основният циркулиращ вариант през януари. Наистина данните от втората половина на месеца показват, че от 800 секвенирани проби в Националния център по заразни и паразитни болести 96% от изследваните са Омикрон. Най-важното обаче, което стана ясно от тези данни, е свързано с подварианта. Доста от хората бяха уплашени от един подвариант на Омикрон, за който имаше информация, че се разпространява по-бързо и че е с по-тежко протичане. От данните на националния център става ясно, че хоспитализациите, следствие на този подвариант, са дори по-малко. Това показва, че този вариант не придобива епидемично разпространение да измести основния Омикрон. Освен това се оказа, че броят на случаите, които се нуждаят от лечение в болница, са по-малко от основния вариант Омикрон. Това показва, че неговото протичане е по-леко. Фактически феноменът Омикрон, който се появи миналата есен, направи така, че голяма част от населението в Европа, включително и България, да премине през него. Как премина обаче той? Хората, които са ваксинирани с бустерна доза, дори не разбраха, че са заразени. Тези с две дози имаха хрема и температура до 38 градуса няколко дни, а неваксинираните - бяха с клинична картина, подобна на предишните варианти.

- По-добър ли е подходът, при който се разхлабват мерките в три стъпки?

- Не трябва да объркваме хората с етапи и стъпки, защото не това е целта. Тристъпковият подход е по примера на опита на няколко западноевропейски държави. Не мисля, че има много голяма разлика в стъпките, които се предприемат при нас. Истината и това, което трябва да знаят хората, е, че на 20 март отпадат зелените сертификати. Искам обаче да подчертая, че те си остават европейски документ и всеки човек, който иска да пътува и мисли за своята стопанска дейност или почивки през есента, трябва да има предвид, че преди това трябва да се ваксинира.

- Допускате ли, че след като се премахне сертификатът, ще има допълнителен отлив на желаещи да се имунизират?

- Сега много хора смятат, че след отпадането на зеления сертификат ще се намали нивото на ваксинация. Накъде обаче още повече?

За съжаление през последната седмица има само по няколко хиляди ваксинирани на ден. Около 1/3 или 1/4 от поставените дози ваксини, които се слагат в страната, са поставени в София-град. В столицата успяхме да постигнем ваксинационно покритие на населението, което го няма никъде другаде в страната – 50% от хората в София са ваксинирани.

Реално големият брой на желаещите да се ваксинират през декември и януари беше за сметка на тези, които искат да си поставят бустерна доза. Имаше много голям интерес към третата доза, защото в късната есен на миналата година обясних, че Омикрон се бори с бустерна доза. Това се и доказа не само в нашата страна, но и при другите развити страни. За съжаление хората продължават да са объркани поради разнопосочното говорене, което имаше по времето на Стойчо Кацаров.

- Може ли да кажете какво да направят в другите градове, за да се постигне този успех и там?

- Подполковник Борис Дрангов е казал да се следва примера. Той го е казал много хубаво „Недей да провождаш, а предвождай“.

- Кога ще се пречупи трендът на смъртността?

- Преди два месеца предупредих, че когато започнат да намаляват броят на новозаразените и този на заетите легла, две седмици след това ще има намаляване и на броя на смъртните случаи. Все още смъртните случаи са много въпреки намаления брой на новозаразените, но през тази вълна не се постигнаха рекордите от предходната вълна. Това е рекорд в света и в Европа, и то при наличието на ваксини. Причината за този печален рекорд е, че през седемте месеца на временното управление на Кацаров падна много интересът на хората към ваксинацията.

Когато анализирам мотивите на хората да не се ваксинират, се оказва, че има 10 до 14%, които са абсолютно антиваксинационно настроени. Причината е, че са възприели невярна информация от хора, целящи политически дивиденти. С тях не може дори да се дебатира по този въпрос. Другата част са около 20% от хората, които се колебаят, защото не знаят и има нещо, което не им е ясно. Например много хора с диабет смятат, че не бива да се ваксинират, а то е точно обратното. Други, които имат високо кръвно налягане и байпас, също мислят, че не могат да се ваксинират. Напротив, точно такива хора задължително трябва да се ваксинират. На тези хора трябва да им се обясни как точно стоят нещата.

Най-висок е процентът на хората, които отлагат решението си. Те са около 49%. Това е таргетната група в нашата страна. Още през лятото и есента на миналата година трябваше да е ясно за всички, че не трябва от Министерството на здравеопазването да излизат послания, които да карат хората да отлагат ваксинирането. Реално групата на чакащите е и най-голямата. А те какво чакат? Едни чакат да дойде ваксина, която да е много по-хубава, защото Кацаров говореше за някакви австрийски ваксини... Другите си казват „дай сега другите да се ваксинират, аз може и да нямам нужда да се ваксинирам“. Трети пък питат как да се ваксинират като от министерството казаха, че 50% от хората са прекарали тази инфекция. Няма такова нещо, че половината българи са преболедували. Това, което се изнесе като факт, бяха ненаучни познания с цел повишаване на интереса към някои личности.

- Как сега може да се накарат тези хора да се ваксинират?

- Тези хора видяха колко много ваксини се сложиха в световен мащаб. Освен това видяха графиките, които много ясно показват, че там, където има ниско имунизационно покритие, умиращите са много. Тези хора трябва да разберат една истина – ваксината пази от тежко прекарване, пази от влизане в болница и от усложнения.

За съжаление хората продължават да са объркани поради разнопосочното говорене, което имаше доскоро.

- Каква е равносметката ви за Омикрон вълната, можеше ли да е по-лека с по-малко жертви?

- Специално у нас, като се имат предвид и възможностите ни за болнична помощ, дейността на Спешната помощ, нагласата на самите лекари и действията на Министерството на здравеопазването, мога да ви кажа, че много леко минахме и с минимален брой починали хора. За съжаление вече те са над 35 хиляди, което е много жалко.

Най-тежката вълна беше „вълната на г-н Кацаров“ заради противоречивите послания, които демотивираха хората да се ваксинират заради създаването на неработещи структури като COVID зоните. Освен това се създаде хаос със заплащането на парите за първа линия, като се въведе нова методика, която доведе до намаляване на заплащането. Това от своя страна доведе до демотивация на медицинския персонал. В замяна на това бяха раздадени златни медали.

- Отива ли си COVID-19 с тази вълна или да очакваме нови, или ще свикнем да живеем с него?

- Човечеството вече свикна с COVID-19 и развитите държави адаптират начина си на живот и действия според вируса. Мисля, че трябва да свикнем с коронавируса и поради ниското имунизационно покритие през есента отново ще имаме случаи.

Надявам се, че COVID причинителят Sars-CoV-2 в нашата страна ще придобие ендемичен характер. Няма да има вълни, ще има отделни групи, колективи, градове, в които ще могат да се взимат мерки и ще се тушират отделните случаи. Сега разпространението на инфекцията е дифузно. В нашите големи градове противоепидемичните мерки са много ограничени и поради ниския ресурс на РЗИ-тата.

- Ще махнем ли някога маските и кога евентуално?

- Трябва да се има предвид, че в нашата страна никога не сме носили маски по улиците. Маските ще останат в градския транспорт и според мен с идването на лятото няма да има нужда от тях.

Визитка:

-Завършва Медицинската академия в София през 1981 г.

-През 1986 г. придобива специалност „Микробиология“, през 2001 г. придобива специалност „Клинична имунология“ и през 2004 г. - специалност „Епидемиология на инфекциозните болести“

-Над 30 години работи в НЦЗПБ, като една трета от тях е шеф на Националния център по заразни и паразитни болести, преди да бъде пенсиониран през юни

-Бивш член на Националния оперативен щаб

-Председател на Българската асоциация на микробиолозите

-Член на Управителния съвет на Европейската конфедерация по медицинска микология

-От юни 2021 година е консултант на Столичната община за ваксинационния процес