0

Т ри ледени дни се задават към нас. Най-много ще зъзнат софиянци, защото в столицата температурите ще паднат до минус 10 градуса. Те ще са най-студените дни за целия месец, прогнозира климатологът от Софийския университет проф. Георги Рачев.

„Няколко дни ще сме в сърцето на студа с много ниски температури. Европейският център за средносрочни прогнози дава ледени дни за София. В петък и в събота дори дневните температури ще бъдат в порядъка на минус 1- минус 2 градуса. Очаква се най-ниските температури да са между минус 10 - минус 11 градуса. Американската прогноза е по-умерена и според нея живакът ще сочи от минус 7 - минус 8 градуса до максимум 0 градуса“, отбелязва професорът.

От неделя започва затопляне, като сутринта ще бъде много студено от порядъка на минус 10 - минус 11 градуса, но през деня температурите вече ще са положителни. От понеделник-вторник започва едно по-сериозно затопляне, което е по-скоро едно завръщане към типичното мартенско време с максимални температури от четвъртък от порядъка на 10-11 градуса за София. За останалата част от България, особено в низините и равнините, те ще достигнат и 15 градуса.

От 17-18 март ни очаква едно леко захлаждане, с което ще се постигне нормализиране на температурния режим в рамките на обичайното за март месец. Въпреки всичко ще остане с една идея по-хладно от обичайното за месеца. Сутрешните температури на повечето места ще бъдат между минус 1 и 3 градуса, а на обед те ще бъдат от порядъка 7 до 13 градуса. Така ще се задържи докъм 23-24 март, след което ни очаква едно сравнително по-топло време.

„Обединяващото между американската и европейската прогноза е, че времето ще бъде сухо. И двата модела практически докъм 22 -23 март не дават прогноза за валежи. Каквото е валяло до този момент, това ще бъде“, разказва още климатологът. При едно нормално развитие на температурния режим ще започне бавен цъфтеж на ранните овощни видове.