0

И ма сигнали за нови заплахи към трима инспектори, които е трябвало да извършат одит на ГКПП „Капитан Андреево“. Те не са дошли на работа през последните 4 дни преди него, съобщи на специален брифинг заместник-министърът на земеделието Иван Христанов.

По негова информация заплахи са получили и двама депутати, както и висши чиновници. На двама души са били предложение подкупи, за да се откажат.

:Пункът на ГКПП "Капитан Андреево“ беше отдаден под наем при съмнително проведен търг в края на минлата година, като договорът започна от 1 февруари тази година”, поясни Христанов.

Той допълни, че в следващата седмица ще бъдат обобщени данните от проверката на договора и на дейността на пункта, извършена от три контролни органа.

"Последните 10 години управлението на тези помещения е свързано с едно лице, съврзвано последните 20 години с подземния свят на България", посочи Иван Христанов, цитиран от Нова телевизия.

По темата говори и директорът на БАБХ Христо Даскалов. По думите му от 9 години Отделът по вътрешен одит към БАБХ не е проверявала граничния пункт.  В този отдел работят над 100 души. „Една част от служителите чакат властта да си отиде и да се върнат нещата", посочи той.

Одитът е констатирал, че 6-те сгради, предоставени от държавата на БАБХ, за да осъществява контрола върху всички, влизащи в страната и ЕС храни от растителен и животински произход, сградният фонд е в много лошо състояние. "Последните 10 години те не са били под стопанисване на БАБХ, а на фирмата, с която е имало договор", обясни Дасклаов.

Според него оттук нататък ще трябва да се вложат много средства, за да се поправят изкъртените стени, замърсените повърхности, висящите тавани. "Ще трябва да се направи основен ремонт".

Сред констатациите е и промяната на предназначението на някои сгради, което прави непълноценен контролът.  Той подчерта, че става дума за фуражите. "Сградата, която трябва да контролира качеството, е със сменено предназначение. Сега е офисът на фирмата0наемателка и трите ѝ каси . През всички тези години ние не сме имали такава сграда".

ГДБОП бяха сезирани още в края на тази седмица на база на предварителните данни от одита. В понеделник ще им се изпрати сигнал с по-пълни данни, който ще бъде адресиран и до главния прокурор Иван Гешев, както и до Прокуратурата в Хасково. "Той ще е допълнен и с това, че нашите контрони органи не са извършвали проверки в последните 9 години и да се проверят за нарочно поведение и за свързаност с предходното управление и фирмата, с която има договор", каза проф. Даскалов.