0

П олярен въздух ще донесе поредица от ледени дни над България. Това прогнозира пред вестник „Телеграф“ климатологът от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Рачев.

„В резултат на нахлуването на доста студен полярен въздух ще има и снежна покривка над България“, уточни специалистът.

“Това нахлуване ще продължи и следващите дни на няколко порции. То ще поддържа доста студено време на Балканския полуостров и в частност над България“, отбеляза още той.

От днес до сряда ни очакват така наречените ледени дни. И докато предишният студен период беше от два последователни дни, то поне в Западна и Югозападна България и високите котловини полета, ни очаква поредица от пет-шест дни с много ниски температури. Особено в неделя, понеделник и вторник минималните температури ще бъдат в порядъка от минус 8 до минус 12 градуса. В отделните котловини като Трън, Брезник, София и Благоевград се температурите да се понижат и до минус 15 градуса. Времето ще бъде сравнително ветровито, но няма да има съществени валежи. Периодът се очертава като сух студ. В цяла България ще има символична снежна покривка. В равнините и низините части, ако тя се образува, ще бъде от порядъка на 1-2 сантиметра. В София трудно ще достигне 5-7 сантиметра, но тя ще се запази, защото ще бъде студено.

Студено ще е времето дори и в топлите места на Южна България. Валежите ще бъдат символични, а затоплянето ни очаква едва някъде след четвъртък. „Като това затопляне не значи, че ще цъфнат минзухарите, а максималните температури ще бъдат няколко градуса над нулата. Чак към неделя в Южна България се очакват евентуално 5-7 градуса максимални температури. Сутрешните температури на повечето места ще бъдат отрицателни и близки до нулата“, коментира климатологът.