0

С къпият ток може да се окаже препъникамък за поевтиняването на лифт картите в зимните ни курорти, каквото традиционно има в началото на пролетта, показа проучване на „Телеграф“.

В момента дружествата, които управляват ски зоните, мислят какви да бъдат новите тарифи. Някъде може въобще да няма намаление, други обмислят дали да свалят цените само за най-малките, при трети поевтиняването ще бъде с по-малък процент от предходни години и за по-кратък период.

„При всички положения ще намалим цените, както всички предходни години, от 1 април. Зависи каква е интензивността на посещенията. Но токът ни убива. Плащаме почти три пъти отгоре за електричество“, каза пред „Телеграф“ изп. директор на „Витоша ски“ Ян Калчев. По думите му, очакваното намаление е от 20%, както е било и преди. Но има вероятност то да е само за децата, а за възрастните цените да се задържат. „Витоша ски“ ще реши за новите тарифи другата седмица.

Според Калчев ударът по джоба на хората заради инфлацията се е отразила и на туристопотока на Витоша. Допреди два месеца имало доста повече туристи. Сега скиорите, които ползват лифта, са повече от тези, които идват само да се разхождат, и това показвало, че хората са във финансова криза. Ние обаче сме обърнати към хората и гледаме да бъдем актуални спрямо възможностите им, добави той, като даде за пример различни инициатива, като състезания за децата или безплатно каране за дамите по случай 8 март.

В момента условията за ски на Витоша са перфектни, все още не може да се каже докога ще продължи сезонът, но се очаква, че до 15 април ще може да се кара. Сега в ски зона „Алеко“ картата за един ден за възрастни е 45 лева, за ученици, студенти и пенсионери – 35 лв., а за деца до 12 г. - 30 лв. Полудневната карта след 12,30 часа е съответно по 30, 25 и 20 лева, сочат тарифите, обявени на сайта на „Витоша ски“.

„Когато намалят цената на тока, тогава ще намалим и ние цените на лифт картите“, каза за „Телеграф“ мениджър-директорът на ски концесионера „Юлен“ в Банско Иван Обрейков. Въпреки пандемията и войната в Украйна пистите ни са оживени от скиори. Кабинковият лифт се пълни до ранния следобед към пистите, а следобед в обратна посока.

Иван Обрейков потвърди, че както всяка година, на ски пистите се чува английска, гръцка, сръбска, даже китайска и японска реч. Нашите сънародници по традиция са най-много. Той потвърди още, че сезонът завършва на 10 април и вероятно няма да бъде удължаван. Ски условията и времето са перфектни, снегът около идеално обработените писти е над 1 метър.

В Банско за 1 ден цената на лифт картите за възрастен е 79 лв., за студенти и ученици (от 13 до 19 г.), както и за пенсионери до 75 г. (вкл.) цената е 70 лв. За деца от 7 до 12 г. еднодневната карта струва 43 лв., а за деца до 7 г. – 1 лв. За 2 дни цените съответно са 151,137, 79 и 2 лв. Полудневната карта след 12:30 часа е 61 лв. на ден за възрастен. А който иска само да се повози на кабинковия лифт, без да кара ски, цената в двете посоки е 36 лв. за възрастен.

„Пампорово“ днес решава за намаление на цените. То ще бъде официално обявено в понеделник. Това каза изп. директор на дружеството Мариян Беляков, като не даде повече подробности, тъй като детайлите се уточняват. Беляков обаче изтъкна, че намалението се очаква да бъде с по-малък процент и за по-кратко време. Скъпият ток е една от причините за това. „Ако беше само токът, да го преживееш“, коментира Беляков. В Пампорово в момента цената на полудневната карта е 56 лева за възрастен, 46 лева за младежи 12-17 г. и лица 65+, а за деца – 35 лв. Еднодневната карта пък е съответно 75, 59 и 45 лева.

Дневната лифт карта в Боровец е 75 лв. за лица от 23 до 64 г., 54 лв. е за младежи от 14 до 22 г. и лица 65+, а за деца – 44 лева.

Учат безплатно на сноуборд най-малките

„Витоша ски“ организира в събота, 26 март, безплатно обучение по сноуборд на деца на възраст от 2 до 9 години, става ясно от фейсбук страницата на дружеството. То ще се проведе в зоната за сноуборд обучение Burton Riglet Park, която е позиционирана в района на Меча поляна и работи ежедневно в зависимост от метеорологичните условия.

Риглет системата за обучение е една от най-популярните и развиващи се през последните години в световен мащаб и дава възможност за първи стъпки в сноуборда от съвсем крехка детска възраст – необходимо е детето да може да ходи стабилно и вече е готово за забавления в парка.

Зоната включва разнообразни уреди и елементи, по които малчуганите развиват уменията си за баланс и двигателната си култура. Преминавайки през специално оформени бабуни и виражи, децата чрез игри и забавления научават важни похвати за карането на сноуборд и въобще за зимните спортове.
За участие трябва предварително записване