0

Баба от "Света Троица" замина при свети Петър за кефа на купонджии покрай голямото гърмене за Нова година.

Ей така лежерно може да се обобщи нещастният случай, в който в новогодишната нощ загина възрастна жена, опазила се жива в икономическите несгоди и ковида, но затрита заради свободата. Свободата да правим каквото ни е кеф. Фактологията - загинала е след опит да потуши на балкона си пожар, предизвикан от хвърлена пиратка.

Емпатия

В навечерието на 2022 по модел тръгна в социалните мрежи едновременно във всички страни от цивилизованото европейско пространство една кампания за ограничаване на фойерверките в новогодишното небе с аргумента за грижа за домашните любимци, скитащите животни и птиците. Голям германски концерн с верига строителни магазини дори изключи фойерверките от асортимента си за празниците в Централна Европа.


На места у нас апелът беше гарниран с щипка емпатия - парите за зарята да идат за благотворителност, или до чиста спестовност - да не се харчат пари на данъкоплатеца. Благородно може би, но абсолютно неефективно, безрезултатно и насочено повече към събиране на лайкове, отколкото към предотвратяване на негативни последствия от безразборни гърмежи и светлинни еякулации. Каква полза, че N-ското кметство ще спести ракети за 10 бона, ако населението издумка сандъци с пиратки, летящи змейове и пъстри рози за 100 хиляди.

Мусака

С пиратките и ракетите стана малко като с мусаката. Развален телефон, макар и политкоректен. Проблемът с илюминациите не е в слабите сърца на кучетата и котките или в това, че общините ще изхарчат много пари. Няма лошо веднъж в годината да създадат празнично настроение. Бейрутски пукотевици обаче у нас се случват на всеки по-богат рожден ден зиме и лете, за всяко повторно отваряне на нощен клуб след локдаун или просто от кеф. От възторг. Пътят към ограничаване на белите, в частност като тази с жената в "Света Троица", минава през нормативни ограничения по отношение на използването на фойерверки, забрана за експлоатацията им от физически лица, а юридическите, които извършват подобна дейност, да са на отчет в службата за контрол на общоопасните средства към МВР при строг регламент на използване. Ако не узреем за това, домашните и уличните котки, тях кучетата ги яли, ама ние ще продължим да се трепем. С кеф и особен възторг.