0

Б аничанските чорапи, на които се възхити и британската кралица Елизабет II, красят фасадата на къща в селото. Те са изобразени като част от двата традиционни за селото празнични костюма. Автори на произведението на изкуството са двама млади художници. Идеята на секретаря на местното читалище Румяна Джибова.

“Изрисувани са две жени, които са облекли двата празнични костюма – зимен и летен. Летният празничен костюм е със синя сая, а зимния – с бяла сая и т.нар. късак. Присъства и старинната баничанска жълта шамия. Тя е използвана когато момичето отиде в новия дом. Част от костюмите е и баничанския пищюмал“, разказа за „Телеграф“ Джибова, чиято баба е изобразена на една от рисунките.

Двете жени са били изрисувани за пет дни от двамата художници Цветелин Петров от Кюстендил и Любен Дишлянов от Гоце Делчев. Те рисуват шевици по сгради в цялата страна и определили проекта като уникален, тъй като наподобява гобленско везане.

За рисунките са използвани картини на художничката Евгения Липавцова и схема на Елисавета Йорданова.

„Преди Коледа тя ми направи схемата, а аз след това се заех да осъществя проекта. Благодаря на двамата млади художници за майсторството, което вложиха“, заключи секретарят на читалището в Баничан.