0

С найперистът Симо Хаюха е легендарен герой в своята родина Финландия, за когото се заговори отново покрай мерака на страната да влезе в НАТО, с което подразни огромния си руски съсед.

Според пакта „Рибентроп-Молотов“ Финландия попада в съветската сфера на влияние и през ноември 1939 г. Съветският съюз я напада. В последвалата Зимна война въпреки многократното си числено превъзходство съветските войски понасят много жертви и успяват да напреднат на финландска територия само до Печенга и части от Карелия с град Виборг.

Страната губи територии, но заради самоотвержената си борба запазва независимостта си и избягва съдбата да стане поредната съветска република.

Уникален

Хаюха е смятан за най-опитния и резултатен снайперист, изобщо раждал се на Земята. Дегизиран в снега с бяло наметало, той успява да отстреля 542 официално потвърдени съветски войници и офицери, окупирали в края на 1939 г. малката северна страна. Трепе ги от разстояние от 150 до 400 м  с 9-милиметрова пушка без оптичен мерник. В световната военна история няма такъв подобен случай на снайперист, останал невидим за враговете си и доживял почти 100-годишна възраст. Противно на практиката, Хаюха винаги стреля от седнало положение.

Хаюха никога не се жени и няма деца

 Хаюха никога не се жени и няма деца
Архив

Повечето снайперисти стрелят легнали, за да минимизират възможността да бъдат застреляни. Високият 160 см Хаюха слагал сняг в устата си, за да не го издава дъхът му. Покривал пушката си със сняг или я поливал с вода, за да побелее от скреж. Преди войната, той бил състезател по стрелба, поставил рекорд - уцелил 16 мишени за една минута от 150 метра разстояние. 

Прозвище

Руснаците се страхуват от Хаюха и му измислят прозвището Бялата смърт. За съюзниците пък е Магическият стрелец. По време на Зимната война, започнала в края на 1939 г., легендарният снайперист всявал страх и ужас в нахлуващите съветски войници. Забележителният резултат Хаюха постигнал за по-малко от 100 дни, колкото продължила цялата Зимна война. С

редно на ден той отстрелвал по 5-6 души. В най-добрите си дни той успявал да повали 23, 25 и 40 военни от редиците на Съветската армия.

Мушка

Хаюха използвал само желязна мушка вместо оптичен мерник, тъй като слънчевата светлина се отразявала и отблясъкът можел да издаде прикритието му. Поради непредпазливостта на съветските снайперисти Хаюха често ги забелязвал и „свалял”, преди да се усетят. Снайперистът заложил на произведената във Финландия руска пушка „Мосин-Наган” модел 28-30. Той познавал изключително добре оръжието си и знаел как да се грижи за него.

По време на войната температурите във Финландия достигали до -40 градуса, а това създавало проблеми за оръжията, но не и на неговото.

При битката за Кола (от 2 декември 1939 г. до 13 март 1940 г.) Хаюха успява сам да отблъсне 4000 руснаци.  На фона на снежния пейзаж съветските войници носели зелени униформи, което ги превърнало в лесна мишена. Макар СССР да спечелил Зимната война, той успява да окупира само малка част от финската територия, и то на много висока човешка цена - 391 783 убити при 66 406 загинали от финландската страна. 

Удар

Руснаците били така респектирани от Бялата смърт, че в желанието си да го елиминират обстрелвали с артилерийски удари предполагаемото му местоположение. Изпращали и цели групи снайперисти, за да го засекат и елиминират. Само един от тях сполучил - на 6 март 1940 г. Хаюха е улучен в челюстта с експлодиращ куршум. Впоследствие претърпява няколко тежки операции и е няколко дни в кома. Събудил се обаче на 13 март - в деня, в който войната свършила. 

Биография

Симо Хаюха е роден на 17 декември 1905 г. в семейство на фермери. Оказало се, че родното село на Хаюха е съвсем близо до границата на току-що създадения Съветски съюз. Детството му преминало в тежка работа във фермата, която в съчетание със северния студ закалила характера му.

През 1925 г. Хаюха отслужил във финландската армия задължителната наборна служба от 1 година. После се присъединил към Финландската гражданска гвардия - военна организация, сравнима с Националната гвардия на САЩ. Още тогава той проявява интерес към стрелбата, участва в много учения и целеви стрелби. 

Повиквателна

През 1939 г. СССР  напада Финландия. Като член на Финландската гражданска гвардия Хаюха получил повиквателна. Под командването на генерал-майор Уилхо Туомпо само два фински полка се изправят срещу 12 съветски дивизии - около 160 000 войници.

Въпреки огромното числено превъзходство финландските войници нанасят много сериозни загуби на агресора и така настъплението спира далеч от столицата Хелзинки. След войната Хаюха дълго възстановява обезобразеното си лице. После става успешен ловец на лосове и се занимава с развъждане на кучета. През 1961 г. финландските власти му подаряват ферма, в която той изкарва остатъка от живота си. Хаюха умира на 1 април 2002 година на 96-годишна възраст.