0

С патерица и гипс на левия крак започна снимки актьорът Герасим Георгиев - Геро в новия сериал на БНТ „Вина“. Под режисурата на Виктор Божинов той се превъплъщава в ролята на технолог в известна мелнишка изба, живял дълги години в Канада. Първата клапа на продукцията бе дадена в събота сутринта в болницата в Сандански и продължи край Мелник, в с. Хърсово, до късно вечерта, когато бе пресъздадено паленете на огньове в лозята с цел спасяването на гроздето от слана.

Район

Точно както френските лозари спасяват своята реколта всяка пролет и палят огън в специални кофи сутрин, за да я предпазят от слана, така бяха запалени и стотици декари с грозде за снимките на най-новия сериал на Виктор Божинов миналата вечер. Самият режисьор си качи снимка във Фейсбук и обяви началото на снимачния процес. Магнетичното действие на района и тероара носи духа на винарството и метафорично говори за конфликтите и взаимоотношенията на персонажите. „Районът тук е уникален с това, което дава на държавата ни като условия на развитие на винената индустрия, която знаете, че в последните години има много сериозен ръст. Успехите са много, а потенциалът е голям. Затова нашият екип реши да разкаже една история за две семейства, която е свързана с проблемите на хората, които се занимават с производство на българско вино“, разказа по време на снимките Виктор Божинов. Той разкри, че е благодарен на БНТ за подкрепата и че в миналогодишната си сесия е решила да подкрепи именно техния проект. Режисьорът сподели и че е впечатлен от подготвката на актрисата Елена Телбис, която влиза в главната женска роля на енолога Елина. „Елена Телбис играе ролята на Елина, която е страстният енолог на винарна „Тодор Велчев“. Тя е завършила образованието си в чужбина, дошла е тук да се развива на местна почва. Вярва в потенциала и възможностте, които предлага това място“. Самата Телбис пък разкри, че основна роля в подготовката й има един от най-добрите винени експерти у нас Вили Гълъбова, която е консултант на „Вина“.

Кадър от снимачната площадка

 Кадър от снимачната площадка

Чужбина

В главната мъжка роля пък ще видим актьора Владимир Зомбори, който призна шеговито на първия снимачен ден, че не е голям почитател на виното, но след сериала то може би ще е любимата му напитка. Героят му в сериала се казва Филип Янг и идва от Америка. „Той е човекът, който може да свърши малка работа от чужбина, но се увлича в цялата тази история и остава тук, може би завинаги - не знам, това ще стане ясно, когато гледате сериала“, издаде Виктор Божинов по време на среща с журналисти и кмета на Сандански Атанас Стоянов, а Зомбори сподели: „Този проект много ме заинтригува и Виктор беше така добър отдавна да ме предупреди, че това нещо предстои и ще разчита на мен. Днес ни е първи ден“. Зомбори сподели, че героят му не е запознат предварително със света на виното, както и самият той с цел нешата да се случват по-органично. Според сюжета в семейната драма „Вина“ се преплитат две основни теми - виното и вината, която човек изпитва в своя живот. Разказва за млад мъж - в ролята Владимир Зомбори, принуден след смъртта на вуйчо си да загърби привидно подредения си живот в САЩ и да възроди винарната му. Желанието му е силно, опитът - нулев, а наследството - отчайващо - залежали бъчви, дългове и работници, които скоро ще останат на улицата. Само своенравната еноложка на избата - в ролята Елена Телбис, може да го измъкне от кашата, но баща й се оказва скрит съдружник в бизнеса, чиито планове не съвпадат с тези на „натрапника“. Тайни и вина от миналото са на път да провалят всичко.

Вила

Основна роля в сюжета има и Михаил Билалов, чийто герой Андрей Бончев ще бъде сред отрицателните персонажи. С роли ще се разпишат още Параскева Джукелова, Светлана Янчева, Кристина Верославова, Веселин Калановски и др. Снимките на лентата ще продължат до средата на юли, а 12-те серии ще започнат да се излъчват по националната телевизия най-вероятно от октомври. Основна локация за снимачния процес е голяма семейна винарска изба в с. Хърсово. Историята на семейство Зикатанови, собственици на избата, отчасти също е вдъхновила сценаристите Нели Димитрова и Ваня Николова, които дописват сценария на Симон Еди Шварц, който ни напусна миналата година, малко след като проектът му бе одобрен от БНТ.

Запалените огньове в лозето

 Запалените огньове в лозето