0

П робиотиците са живи микроорганизми, познати като добри бактерии, които съществуват в организма и са важен, а и често основен участник в редица жизнени процеси в тялото. Те осигуряват естествена защитна бариера и подобряват имунната функция. Набавят се чрез храни като киселото мляко и ферментирали продукти или под формата на хранителни добавки. Предлагат се под формата на прах, таблетки или капсули и подпомагат поддържането на баланса на Микробиома.

Специалистите от онлайн магазин за хранителни добавки Ведра Фармаси дават повече полезна информация по темата.

Защо са полезни?

От Ведра изброяват функциите на пробиотиците:

  • Подкрепа за  имунитета – над 80% от имунните процеси се случват в червата. Здравата чревна флора  активно стимулира имунната система, за да се осигури правилното ѝ функциониране  и безпроблемно,  да предпазва от инфекции и да осигурява превенция на болести;
  • предотвратяват антибактериална резистентност – когато се наложи да приемате антибиотици, освен болестотворните бактерии, те унищожават и полезните  и техния брой в стомашно-чревния тракт значително намалява. Затова приемът на пробиотик успоредно с антибиотик и употребата му след това за известен период от време, ще осигури баланс в бактериалния микробиом и по този начин ще предпази тялото от резистентност към конкретни продукти, коментират от Ведра;
  • потушават възпалителни реакции – намаляват риска от развитието на алергични реакции към различни външни фактори;
  • поддържат баланса на микробната флора – потискат въздействието на лошите бактерии и създават баланс и нормална среда;
  • грижат се за доброто здраве на червата – от Ведра напомнят, че това е може би едно от най-забележимите действия, което спира разпространението на неблагоприятни микроорганизми и вируси и подпомага усвояването на трудно смилаеми вещества;
  • подкрепят уринарната система – борят се успешно с бактерии, предизвикващи инфекции на уринарните пътища;
  • имат положителен ефект върху психическото здраве – намаляват тревожността и рисковете от развитие на психични разстройства.

Всички тези функции, които благоприятстват цялостното ви здраве, могат да бъдат осъществени само при редовен прием, напомнят от Ведра.

Кога трябва да се приемат пробиотици?

Специалистите от Ведра уточняват, че приемът им не е обвързан с конкретно състояние. Може да започнете да ги пиете по всяко време, ежедневно. Особено препоръчителни са по време на или след приема на антибиотик, тъй като поради силното си въздействие, той нарушава естествените процеси в стомашно-чревната флора.

Те предотвратяват и слабителния му ефект. Препоръчват се превантивно и лятото, когато навсякъде върлуват летни вируси, причиняващи разстройство и повръщане. Винаги е препоръчително да се консултирате с вашия лекар преди да започнете прием.