0

Д нес най-старият софийски клуб – Славия, отбелязва своята 110-а годишнина. „Белите“ са основани на 10 април 1913 година от обединението на гимнастическия клуб Развитие и футболен клуб Ботев. „Белите“ са най-успелия и титулуван български клуб до края на Втората световна война и заедно с Левски един от двата най-популярни в София и страната. За 110-годишното си вече съществуване Славия успя да стане 7 пъти шампион на България, спечели 8 пъти националната купа, веднъж достигна до полуфинал в Европа – за КНК през сезон 1966/67 и до четвъртфинал в същия турнир през 1980/81. Ето и някои от по-важните и големи постижения на клуба, които ще останат завинаги в историята на нашия футбол.

Славия е първият български отбор достигнал полуфинал в Европа на 8 март 1967 година, когато "белите" елиминират на 1/4 финалите Сервет Женева. Това става след победа с 3:0 и загуба в първия мач с 0:1. На полуфиналите те отпадат след две загуби от шотландския гранд Глазгоу Рейнджърс с по 0:1.

* Славия е един от двата отбора в историята на българския футбол (заедно с Локомотив Сф), който е ставал шампион на страната и в трите формата на шампионата – в държавно първенство на елиминации (1924-1937 и 1941-1948), националната футболна дивизия (1937-1940) и "А" група/Първа лига (от сезон 1948/49 насам).

Първият футболен мач с платен вход в България е изигран на 12 октомври 1919 година на игрище "Юнак" и е между Славия и Левски.

* Славия е първият български отбор, който ангажира треньор от чужбина. Това е австриецът Вилиболд Щейскал от Рапид Виена, който ръководи отбора в един сезон. Това става през 1924 година.

* Славия е и първият български отбор, който излиза на турне извън Балканския полуостров. „Белите“ гостуват в Италия и печелят 3 победи в 4 мача. Победени са втория отбор на Наполи със 7:0, първият отбор на Наполи с 3:2 и Рома с 2:1.

Кръстникът на Славия Георги Григоров – Фурланата, е първият български международен съдия по футбол - става такъв през 1926 година.

* Славия е първият български клуб, който елиминира френски. Това става през сезон 1966/67, когато е отстранен Страсбург - 0:1 като гост и 2:0 като домакин.

* Славия е първият български клуб, който привлича бразилец - Руджерио Перейра.

* Славия е единственият клуб в България, към който има създаден хор.

* Славия е първият български отбор победил германски актуален носител на европейска купа. През 1977 година в турнира Интертото "белите" побеждават Хамбургер Шпорт Ферайн с 3:0, броени седмици след като този тим печели КНК.

* Славия е единственият български отбор играл срещу Бразилия. В столицата на най-успелия национален отбор - град Бразилия белите играха срещу олимпийския състав на "селесао" и загубиха с 0:2. В състава на "кариоките" играха имена като Дида, Серджо Консейсао, Зе Мария, Зе Елиас и Савио.

* Славия е първият български отбор поканен за контрола от най-титулувания клуб в Европа - Реал Мадрид. Това става през 1996 година, а Реал печели с 1:0 в Логроньо. В този мач вратарят Здравко Здравков спаси дузпа на легендата на „Белия Балет“ и националния отбор на Испания – Мичел.

Още факти от историята на Славия четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"