0

Н а съвместна пресконференция на треньорите на ЦСКА и Левски - Алън Пардю и Станимир Стоилов преди финала за Купата на България в неделя, англичанинът похвали своя колега. "Това е чудесен треньор, доказал го е, аз съм доказал с моя опит, но някой ще загуби и животът ще трябва да продължи. Ще трябва да се подсилим за следващия сезон и да вървим напред", каза Пардю, бивш мениджър на Саутхемптън и Нюкасъл във Висшата лига на Англия.

Той изтъкна, че още не е решил кой ще е вратарят в стартовия състав на финала.

Алън Пардю бе в безупречен костюм за случая до най-малкия детайл - вкл. и кърпичката от горното джобче бе в клубните цветове червено и бяло. Мъри бе в тренировъчен екип със сини анцуг и елече.

Алън Пардю и Станимир Стоилов дадоха уникална съвместна пресконференция преди финала за Купата (СНИМКИ)
Алън Пардю Станимир Стоилов Алън Пардю Станимир Стоилов Алън Пардю Станимир Стоилов
16

Според Станимир Стоилов при футболистите на Левски е нормално да има повече напрежение. "С оглед на това, че успяхме да стигнем до финален сблъсък и възможност да спорим за трофей, нормално е да има напрежение при играчите и при мен като треньор. Аз съм малко по-спокоен, тъй като съм печелил достатъчно купи", каза Стоилов.

По думите на колегата му шансовете на двата отбора са равни. "Когато си във финала, ти искаш да си победител. Левски обаче е в добра форма и това е разликата между двата отбора. Ние имаме опит в този турнир и смятам, че при първия съдийски сигнал двата отбора ще бъдат наравно", заяви англичанинът на пресконференцията с безупречен преводач..

"Евентуална загуба на финал със сигурност е разочарование, за Левски също - те имат млад отбор. От това не може да избягаме. Ние все пак завършихме втори, което е по-добре от миналата година. Когато дойдох обстановката бе трудна за всеки, за да се вдигнат играчите. Ние пробихме за купата, бяхме победени тежко от Лудогорец. Сега искаме да накараме публиката да се гордее с нас, играчите ми вярват, припомних им, че това е мач с голям залог..

Аз съм футболен треньор и аз искам да победя. Аз отдавам заслуженото на играчите, които се класираха до тук без мен. Сега имам възможност да вдигна друга купа, за мен това е голяма чест. Ще направя всичко възможно да играем на най-доброто ниво, и ако всичко е наред, накрая ще празнуваме с феновете."

За безпрецедентната за българския футбол съвместна пресконференция на треньорите, и то на "сини" и "червени", двамата се изказаха много положително.

"Мисля, че е чудесна идея, да сме двамата в стаята. Ние искаме да се върнем на игрището. Смятам, че е добър пример за феновете, че двата отбора се уважават, надяваме се те да се държат подобаващо. Аз съм сигурен, че двамата се уважаваме много".

Мъри Стоилов добави: "Аз винаги също съм бил за взаимно уважение помежду ни, това е добра възможност да покажем нашата солидарност. Откакто господин Пардю е начело (на ЦСКА) има значителна промяна в поведението на цялата им резервна скамейка и на клуба. Аз изпитвам огромно уважение към господин Пардю, но на терена ще искам да победим - нека да победи по-добрият."

Ето цялото изказване на Алън Пардю, чийто отбор е символичен домакин в неделя.

- За стартовия състав

"Благодаря за въпроса, но няма да ви кажа нищо около състава и това кой ще пази на вратата ни. Бъдещето на ЦСКА, както и моето бъдеще няма нищо общо с този мач. Не бива треньорите да сме заложници на един мач и да зависим от него", смята англичанинът.

- За предимствата на ЦСКА

 "Може би имаме малко по-голям опит от Левски. Имаме и сериозен опит в скорошен финал. И за първи път, откакто водя отбора, няма да имам големи проблеми с отсъстващи футболисти, ако се изключат трайно контузените Юрген Матай и Бисмарк Чарлс", похвали се Пардю.

"Няма допълнително напрежение при нас за това, че трябва да защитаваме трофея, а напротив - това трябва да ни мотивира. ЦСКА - Левски е голямо дерби, половината град е червен, другата - син. Дори семейства са разделени за този мач, ще има голяма страст. Но тази страст трябва да е контролирана от 22-ата на терена и от съдиите", добави той.

"Няма да коментирам декларацията на ЦСКА за съдията, аз нямам нищо общо с нея. Моята работа е да подобрявам отбора, да помогна на футболистите да се развият. В ЦСКА има поне 5-6 играчи, които могат да играят и на по-високо ниво", убеден е мениджърът.

"За всеки, който загуби финала, ще бъде голямо разочарование, без значение как отборът е започнал сезона. Различен е сценарият. Нека не забравяме, че през първата половина на сезона ЦСКА бе много близо до Лудогорец и поддържаше напрежението в първенството. След това не успяхме да задържим това ниво по различни причини. Аз правя всичко възможно да покажа на играчите колко е голям залогът за този финал, въпреки че те добре го знаят. Искам да накараме и феновете ни да са горди с представянето си", пожела си Алан Пардю.

- Дали ще танцува на стадиона при победа

"Не бих танцувал, ако спечелим финала. Аз съм футболен мениджър и искам да печеля, не да танцувам. Преди години много исках да спечелим финала за ФА Къп срещу Манчестър Юнайтед, но не успяхме. За някои неща, които съм правил в кариерата си, съжалявам и този танц е едно от тях. А в социалните мрежи се пише много за мен, но повечето от тях не са истина. Сега обаче имам възможност да спечеля друга купа. Благодаря на футболистите за тази чест, която ми дават да го направя", каза още британецът.

- За съвместната пресконференция

"Страхотна е идеята да направим заедно пресконференция, браво на този, който се е сетил. Това е и пример за феновете да седнем заедно един до друг. Треньорите се уважаваме взаимно, но сега бързаме да отидем на тренировка, за да подготвим отборите си", обобщи настроението той.

- за Греъм Кери

"През първата половина на сезона Греъм Кери беше много важен и влиятелен играч за отбора на ЦСКА. През втората формата му падна, но това стана и заради нефутболни причини. Познавам го много добре по простата причина и, че говорим един език и имаме възможност много да дискутираме. Горд съм, че съм му мениджър. Мисля, че младите футболисти на Левски могат да взимат пример от него като професионализъм и поведението му на терена във всеки един момент", завърши Алан Пардю.

По-долу са отговорите на Станимир Стоилов.

- За напрежението преди финала

"Специално в мен от доста време има предстартова треска - не само за Купата, ами и за цялото представяне. Ние изоставахме доста на всички нива и с оглед на това, че стигнахме финал при всички тези обстоятелства е нормално да има треска. В моите футболисти е нормално да има предстартова треска, при мен може би е малко по-добре от тази гледна точка, защото на доста места съм печелил Купа. 

Докоснах трофея, защото мислех, че снимката ще изглежда по-добре. Моето желание е по-добрият да спечели", започна Стоилов.

- За стартовия състав

„Аз нямам проблеми в главата си със стартовия състав. Повече притеснения имам относно играта ни. Срещу нас е отбор, който има опит. Те имат 12 мача в евротурнирите само този сезон. Надявам се всеки, който играе да се представи по най-добрия начин. Не съм разговарял с Пламен специално. 

Тези, които са израснали в школата са играли достатъчно мачове с ЦСКА. Те имат доста повече опит в такива мачове, но Пламен е наш кадър и ще получи възможност. Предполагам, че Николай Михайлов му дава също напътствия, въпросът е да не бъде натоварен прекалено. За нас има повече напрежение, отколкото за тях, те играха няколко подобни мача".

- За споровете около рефера

"Аз по темата със съдията вече говорих. От днес коментирам само футбола и феърплея. Всички страни трябва да се обединим и да направим един футболен празник, какъвто хората чакат 17 години. 

Иска ми се футболистите да играят с горещи сърца и хладен ум. Нашият отбор още е твърде крехък, но трябва да премине през едно такова напрежение. И аз като треньор, и привържениците няма какво повече да желаем от такъв финал. Казах го и след полуфинала срещу Лудогорец. Крехък отбор се ражда в напрегнати мачове, срещу силни противници“.

- За вратаря

„Планът и идеите, които имам за Левски ме карат да заложа на Пламен. Ще ви дам пример – преди много години Ники Михайлов пази срещу Оксер. Тогава той беше на годините, на които сега е Пламен. 
Една победа или една загуба не са решаващи за бъдещето. Не мисля за собственото си аз, а за клуба. 

- За състоянието на отбора
„Готови сме за 90 минути и да отговорим на очакванията на хората. Няма какво повече да искат и футболисти, и фенове от такъв финал срещу вечния съперник пред пълен стадион“.

- За мачовете с „червените“ през сезона

"Трите мача досега с ЦСКА протекоха много различни. При първия ЦСКА спечели с класа, беше малко, след като поех отбора. При втория нямаше необходимите условия за игра, а при третия бях на трибуните, което беше много неприятно за мен. Сега ми се отваря добра възможност. Пред Левски също има страхотен шанс да донесе нещо на привържениците си, които изстрадаха доста в последните години", продължи той.