0

П рез 2003 година първенството почна с нагласата, че ще ни предложи уникален трибой за титлата с ЦСКА, Левски и Литекс, но в крайна сметка сензационно с титлата триумфира Локо Пд. Този шампионат стартира с убеждението, че Лудогорец, ЦСКА и Левски до последно ще се борят за трофея, но годината финишира с напълно заслужено първо място за Черно море. 

Зад успеха стои няколкогодишното методично формиране на отбор с балансирано налагане на нови играчи. Когато пък оставиш способен треньор като Илиан Илиев да експериментира и да следва своя работен модел, то неизменно резултатът идва. Тук идва и солидният бекграунд от ръководството на клуба, което осигурява разумните, но редовни плащания.

Варненци решително се разграничават от модела, който е представен от ЦСКА 1948 с много повече финансов ресурс, но с ротативка от треньори и скъпоплатени играчи. За разлика от ЦСКА, Ботев Пд и Лудогорец „моряците“ миксират успешно чужденци и българи без да залитат единствено към чуждия легион. Алекс Фернандес прави изключителен втори сезон, след като юношата на Сантос явно се нуждаше от адаптация през миналия шампионат. Мазир Сула е един от най-впечятлаващите в Първа лига по отношение на техниката и погледа върху играта, а третият много качествен чужденец в офанзивен план е Пабло Алварес.

Целия материал четете в днешния брой на вестник "Меч Телеграф"