0

Л евски се вкара във филм, след като трябва да излезе в най-чаканата среща от феновете си, тази с ЦСКА, с нов треньор. Станимир Стоилов бе твърд и напусна, а на 17 април „сините“ ще бъдат водени от Елин Топузаков.

Досега историята помни 5 дербита, в които на „Герена“ са били в такава ситуация, пише в днешния си брой вестник "Мач Телеграф". А по ирония на съдбата това отново се случва след разлъка със Стоилов.

Добрата новина за всички, които симпатизират на „сините“ е, че след кризите идва импулс, който ги мобилизира срещу „червените“. Балансът е 2 победи за Левски, 2 равни и една загуба. Поражението свързано с един от най-зрелищните трусове в синия клуб в новата му история – събличането на Ивайло Петев. Това се случи през октомври 2013 година когато той трябваше да бъде представен като нов треньор. Малко преди това, след нулево реми на „Герена“ срещу Локомотив Сф, бе освободен Славиша Йоканович. В крайна сметка след опозоряването на Петев, което стана пред очите на тогавашния директор и настоящ собственик – Наско Сираков, за треньор бе назначен Антони Здравков. На 19 октомври ЦСКА разби „сините“ с 3:0. 

Първият трус в Левски датира от близо 60 години – на 6 октомври 1963 година. Тогава тимът взима дербито с 2:1, след като повежда с 2:0 с голове на Александър Костов и Димитър Йорданов-Кукуша, дошли след асистенции на легендарния капитан Христо Илиев-Патрата. Накрая юношата на „сините“ и тогавашна звезда на „червените – Никола Цанев намалява на 1:2. Повторен дебют на треньорския пост в този мач прави Кръстьо Чакъров, а до този момент тимът е воден от Любомир Петров-Бате Боби.

Останалите рокади в „синия“ лагер, преди дербито, са от по ново време. През есента на 2000 година бе обявено, че до завръщането на Люпко Петрович, който трябваше да стартира втория си период в клуба, тимът ще бъде воден от Наско Сираков. Сърбинът се върна точно преди дербито на „Армията“ на 15 октомври. Мачът завърши 1:1, като в началото на второто полувреме двата тима си размениха по един гол. Украинецът Едуард Цихмейструк откри за Левски след асистенция от пряк свободен удар на Станимир Стоилов, но в ответната атака, пак след фаул, Светослав Петров центрира и Иво Тренчев с глава изравни за ЦСКА и оформи крайното 1:1.

Предишното напускане на Станимир Стоилов през 2008 година също бе преди гостуване на „Армията“. Тогава Вили Вуцов го следи, а двубоят в Борисовата градина завърши 1:1. Левски поведе с гол на Еньо Кръстовчев, който бе след рикошет в него при удар на Николай Димитров. След почивката чрез Велизар Димитров ЦСКА изравни от дузпа.

За последно Николай Митов (също при повторен дебют) тръгна с мач срещу ЦСКА. На 4 март 2017 година той победи „червените“ с 2:1. Левски изостана в самото начало след гол на Арсенио Нунеш. След почивката с голове на Роман Прохазка от дузпа и попадение с глава на Давид Яблонски след фаул, изпълнен от Мехди Бурабия, се стигна до обрат. Това бе последният случай, в който „сините“ стигнаха до трите точки, след като изоставаха. 

Интересното е и друго, че в четири от досегашните пет случая, „сините“ сменят треньора си не просто преди дербито, а след друго такова - с Локомотив Сф. Само през 2017 г. не бе така, защото „железничарите“ ги нямаше в елита. За четирима от петимата треньори пък дебютът бе втори или трети начело на клуба. Само Велислав Вуцов нямаше нито един мач начело на Левски в предишни периоди от кариерата си преди да изведе отбора срещу ЦСКА.