0

Ц СКА 1948 изтръгна 1:1 с дузпа в 99-ата мин. като гост на Локомотив в Пловдив, но точката се оказа недостатъчна за бараж на отбора на Николай Киров за участие в Лигата на конференциите срещу Ботев Пловдив.

След равния с локомотивци старши треньорът на ЦСКА 1948 Николай Киров заяви, че напуска отбора. „Моят ангажимент към ЦСКА 1948 приключи. Ще търся ново предизвикателство“, бяха думите на Киров, чийто договор със софийския отбор е до 30 юни 2022 г.. "Проблемът е, че след шестия кръг имахме само една точка. Непрекъснато трябваше да догонваме. Мисля, че наваксахме поне 10 точки на другите отбори, но точка не ни достигна за седмото място", допълни напускащият треньор на "червените", който пое тима в началото на септември 2021 г.

Берое, въпреки загубата 0:1 от Арда в Кърджали, е отборът, който ще участва в този решаващ мач в поредно издание на футболното „дерби на Тракия“ - тимът на Петър Хубчев е с по-добри показатели в преките двубои с ЦСКА 1948 (двата тима имат по 41 точки).

Всъщност „червените“ профукаха шанса си да зависят само от своите резултати в борбата за бараж за първо участие в Европа в историята си още в домакинския мач срещу Берое в Бистрица преди 2 седмици, когато с човек повече допуснаха старозагорци да изравнят 2:2 малко преди края на мача.

В Пловдив Локомотив поведе още в третата минута от дузпа, реализирана хладнокръвно от Димитър Илиев в средата на вратата на Наумов. Александър Колев донесе 1:1 за ЦСКА в деветата минута от добавеното време – също от дузпа. 

В 53-ата мин. Милош Петрович вкара топката в мрежата на Наумов, но гол не бе зачетен заради офсайд след видеоарбитраж.

В самия край на мача гостите от София имаха претенции за дузпа за игра с ръка на Преслав Боруков, но тя не бе уважена от главния рефер. Дълбоко в добавеното време Алекс Колев изравни 1:1 от дузпа, отсъдена за игра с ръка на Мартин Паскалев от тима на домакините. 

По същото време в Кърджали местният Арда продължи добрата си серия срещу Берое с нова победа – 1:0. 

Двубоят започна с куриозна ситуация, като след по-малко от минута след първия съдийски сигнал се включиха пръскачките на терена в Кърджали.

В десетата минута домакините взеха аванс чрез Светослав Ковачев, който се разписа с удар от десет метра във вратата на старозагорци след асистенция на Тонислав Йорданов.

Берое беше по-активен в последвалите действия и в 20-ата минута Бен Юсеф шутира, но Васил Симеонов се справи с удара.  В 38-ата минута Абубакар Тунгара стреля неточно от границата на наказателното поле.  

Три минути след началото на второто полувреме Джонатан Перейра направи груба грешка в средата на терена и подари топката на Светослав Ковачев, който проби към наказателното поле на гостите, но не се възползва от създадената опасност.

В 56-ата минута Серкан Юсеин стреля отдалеч, но кълбото премина покрай левия страничен стълб.

Четвърт час преди края на редовното време Тунгара беше оставен съвсем сам на далечната греда и с глава засече центриране отдясно на Бен Юсеф, но Симеонов с една ръка изби топката в корнер. 

При последвалото центриране Петко Ганев задържа в наказателното поле Юсеф и Георги Кабаков отсъди дузпа след дълга консултация с видео асистент рефера. Симеон Мечев стреля в напречната греда от бялата точка.

В 83-ата минута Ел Мами Тетах се измъкна от защитата, но ударът му по диагонала мина покрай вратата на Берое.

Арда приключи участието си в елита на десета позиция.