0

Б отев Пловдив и Спартак Варна завършиха при резултат 1:1 в мач от 26-ия кръг на Първа лига. Двубоят бе последен за „канарчетата“ на клубната им база в „Коматево“, след като се очаква Ботев да приеме Левски в следващото си домакинство на обновения стадион „Христо Ботев“. 

Николай Минков изведе „жълто-черните“ напред в 35-ата минута, а влезлият като резерва Денис Баланюк изравни в 66-ата минута.

Ботев Пловдив остава на 10-о място в класирането с актив от 28 точки, а Спартак Варна продължава да е на дъното на таблицата със само 13.

Домакините стартираха по-активно срещата и още във втората минута „канарчетата“ можеха да открият резултата, след като Самуел Акере центрира отляво в наказателното поле на Спартак и Абдулайе Траоре засече, но топката попадна право в ръцете на Кристиано Фигуеиредо. 

Три минути по-късно гостите отговориха с далечен изстрел на Иван Йорданов от около 22 метра, който мина встрани от вратата на Ботев. 

В 11-ата минута „жълто-черните“ сбъркаха в противниковата половина и Спартак Варна организира бърза контраатака, която завърши с опасен удар на Лерой Микелс, но Хидайет Ханкич се намеси и изби в корнер. 

В 35-ата минута Ботев поведе в резултата. Абдулайе Траоре стреля слабо от воле от границата на наказателното поле, вратарят на Спартак Фигуеиредо подцени ситуацията и изпусна топката, която падна на крака на Антоан Бароан, французинът стреля в тялото на стража на гостите, но след това Николай Минков бе на точното място, за да добави в опразнената врата за 1:0.

Ботев Пловдив - Спартак Варна. Снимки: start-photo.bg
Ботев Пд Спартак Вн Ботев Пд Спартак Вн Ботев Пд Спартак Вн
18

Веднага след подновяването на играта от центъра на терена Траоре бе изведен сам срещу Фигуеиредо, но нападателят на „канарчетата“ не успя да го преодолее и така играчите на Бруно Балтазар се оттеглиха на почивка с гол аванс.

Четвърт час след началото на второто полувреме Ботев пропусна отличен шанс да удвои преднината си. Антоан Бароан се озова очи в очи със стража на гостите след пас на Траоре, французинът стреля право в тялото на Фигуеиредо, но след това Пламен Димов сбърка, подарявайки топката на Николай Минков, но голмайсторът на „канарчетата“ не успя да уцели празната врата от границата на наказателното поле.

Футболистите на Димитър Димитров отговориха с точен удар от дистанция на Денис Беланюк в 62-ата минута, а малко след това влезлият като резерва играч на Спартак не успя да засече прострелно центриране от десния фланг на Ивей Натаниел.

Три минути по-късно обаче „соколите“ изравниха резултата. Виткор Митев бе изпуснат от защитата на „жълто-черните“ отляво, крилото на Спартак стигна до аутлинията и центрира остро към вратарското поле, където Беланюк успя да сложи крака си на пътя на топката и да я прати в мрежата на Ханкич за 1:1.

В 78-ата минута футболистите на Ботев имаха претенции за дузпа, след като Пламен Димов събори резервата Мартин Секулич в наказателното поле на гостите от Варна, но главният съдия Станимир Тренчев остави играта да продължи, пише БТА.

В първата минута от добавеното време на срещата Спартак организира добра контраатака, на върха на която се озова Евандро, но бившият футболист на Локомотив Пловдив се забави и не успя да нанесе завършващ изстрел и така двубоят завърши при равенство 1:1.

В следващия кръг Ботев гостува на Славия, докато Спартак приема столичния Септември.