0

Д вама играчи на Локо Пловдив си поделят първото място като най-резултатните българи през 2021 година, съобщава в днешния си брой „Мач Телеграф“ в анализ за изминаващата календарна година. Капитанът Димитър Илиев и Георги Минчев имат по 19 попадения за първенство, купа, в евротурнири и за националния отбор. В анализа на изданието са взети под внимание само футболисти, играещи в елита на страните или за втородивизионни тимове в Англия, Италия, Испания, Германия или Франция.

Митко Илиев, който е двукратен победител в анкетата за футболист на годината, има и много интересно постижение – записал е голове и в четирите възможни категории. Той има 14 гола за първенство (6 през пролетта и 8 през есента), по два за Купата на България и в евротурнирите (и двата на Копенхаген) и един за националния отбор. Доста тежат попаденията му през пролетта, като Илиев прониза по два пъти Лудогорец и ЦСКА.

Минчев има цели 15 попадения в шампионата, като тези през есента на 2021 година са два пъти повече. В настоящето първенство той наниза тройки на ЦСКА и Пирин. Минчев заби и четири попадения за Купата на България.

В топ 3 е и Кирил Десподов, който има 15 попадения, от които три гола в евротурнирите, като два са в Шампионската лига и един в Лига Европа. В списъка му има и две попадения за националния отбор – на Швейцария и Литва.

Изключително любопитно е, че на четвъртото място сред реализаторите е дефанзивният халф Ивайло Чочев. Футболистът на ЦСКА 1948 е с 11 попадения за първенство, като осем от тях са през есента, а жертва на два пъти е ЦСКА и веднъж Лудогорец. С толкова попадения е и Атанас Илиев, като 10 от тях са за Ботев Пловдив, един е с екипа на Асколи срещу Лече, а два са за националния отбор, включително и едно попадение на Италия.

Рекордьорът по голове в елита – Мартин Камбуров, пък е на шесто място за 2021 година с 12 попадения. През есента той има на сметката си в Берое общо 6 попадения – пет за първенство и един за купата, като всички те носят победи на тима.

На седмо място попада нашенец, който е вкарал всичките си попадения зад граница. Наско Милев е с 11 гола, като всички те са с елита на Литва и с екипа на Дзюгас. С толкова е и феноменът от Ключ Спас Делев, като осем от тях са за първенство, два за купата и един за националния отбор.

Звездата на Ботев Пловдив Тодор Неделев не игра близо половин година заради контузии, но все пак е на девето място с 8 попадения. През този сезон магът от Белозем прониза Лудогорец, ЦСКА, Левски и ЦСКА 1948. Десетката се затваря от нападателя Андрей Гълъбинов, който прониза седем пъти съперниците си. Той има шест гола в Серия Б с Реджина и един на Рома за Купата на Италия със Специя.

БГ ГОЛМАЙСТОРИ ЗА 2021 ГОДИНА

играч първенство Национална купа евротурнири национален отбор общо

1. 1. Георги Минчев Локо Пд 15 4 - - 19

2. Димитър Илиев Локо Пд 14 2 2 1 19

3. 3. Кирил Десподов Лудогорец 10 - 3 2 15

4. 4. Ивайло Чочев ЦСКА 1948 11 1 - 1 13

5. Атанас Илиев Ботев Пд, Асколи 9 2 - 2 13

6. 6. Мартин Камбуров Берое 10 2 - - 12

7. 7. Спас Делев Арда 8 2 - 1 11

8. Наско Милев 11 - - - 11

9. 9. Тодор Неделев 5 - - 3 8

10. Андрей Гълъбинов Реджина, Специя 6 1 - - 7

Кой е №1 като домакин, кой е най-силният гост в Първа лига, кой е най-добър при дузпите - в обзора на сезона в днешния брой на "Мач Телеграф".