0

П редседателят на Управителния съвет на футболния Хебър (Пазарджик) Елизар Спасов изрази готовност той и целият управителен съвет да подадат оставки. Спасов даде пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Пазарджик, на която разкри подробности около проблемите на клуба с Община Пазарджик, която в края на миналата седмица обяви, че сваля доверието си от ръководството. 

На брифинга присъстваха още старши треньорът на тима Любослав Пенев, както и Румен Димитров, който е един от спонсорите на отбора. 

Право куме в очи: Любо Пенев призова общината в Пазарджик да не затрива футбола

"Причината за тази пресконференция са внушенията за непрозрачно управление, за криене и непредставяне на документи“, започна Елизар Спасов.

„Смея да твърдя, че отборът е една от емблемите на града. Едва ли има човек в града, който да не се гордее, че Хебър победи Левски, че запази мястото си в елита и се ръководи от топ-треньор. 

Неяснотите в отношенията ни с общината са редица, двете страни очевидно имат разногласия. 

Въпреки серията срещи, които направихме с кмета и част от неговия екип, останаха неясноти, които искам директно да сложа на масата", започна председателят на Управителния съвет на Хебър и уточни, че ангажиментът, който общината е поела за издръжка на клуба, е в размер на 200 хиляди лева месечно, които обаче не са превеждани от месец ноември насам. 

„Средната месечна сума беше 200 хиляди лева. Извън тази сума беше сумата от 20 хиляди лева, която целево да подпомага детско-юношеската школа. Тя влиза по отделна сметка. 

В клуба има над 60 души служители. От тази бройка футболистите са една малка част. Класически професионални футболисти са малка част, защото много от играчите от първия отбор са юноши на клуба, чиито заплати са минимални. 

Включително в тези юноши попада и синът на г-н Пенев. Минимални заплати по законодателството на футболната ни централа. 

Двеста хиляди лева от юни до октомври. Тези суми са одобрени като разходи на актуализацията на бюджета. Те не са достатъчни за издръжката на клуба. 

Ако общината си беше изпълнявала задълженията за ноември, декември и януари, клубът нямаше да има нужда да се разделя с най-добрите си футболисти – да продава Георги Николов и да се раздели с естонския национален вратар, който беше с най-голяма заплата", уточни Елизар Спасов, визирайки Матвей Игонен. Той добави, че в момента има интерес към още четирима играчи, но със старши треньора Любослав Пенев са взели решение да ограничат на 90 процента процеса по осъществяване на изходящи трансфери.

Спасов изрази готовност да подаде оставка заедно с целия управителен съвет, като призова от общината да предложат хората, които да влязат в ръководството на клуба.

"Оставките ни са на масата. Очаквам от кметът Петър Куленски да си номинира членове на Управителния съвет и те да заповядат. 

Да се ангажират с издръжката на клуба и да сложат хора, които според тях ще управляват по-добре от нас. 

Не съм се оженил за този клуб, той не е мой. Той е на Пазарджик, на футболните хора. Ако в мое лице се вижда някакъв препъникамък за бъдещото развитие на Хебър, номинирайте новите членове на Управителния съвет. Кажете кои са хората, дайте ги, кажете кога и сме готови“, заяви Спасов. 

По думите му клубът не е отказвал на общината да предостави достъп до документацията как са изразходвани средствата, отделяни за отбора. 

"В канцелариите на клуба се проведоха няколко срещи, в които ние предоставихме пълната информация за финансовото състояние – договор с основен спонсор, с рекламодатели, трудови договори с футболисти, спортно-технически щаб и администрация. 

Единствено отказахме тези договори да бъдат ксерокопирани и да бъдат изнасян от клуба, защото са конфиденциални."

Председателят на Управителния съвет на Хебър подчерта, че собствените приходи на клуба са между 1 300 000 и 1 400 000 лева, като основният спонсор на отбора ще изпълни ангажимента си към "зелените" до края на настоящия сезон.

"Обръщам се към всички общински съветници и към кмета – бъдете мъдри, направете правилния избор. Не воювайте, обединявайте. 

Нека спортът да бъде визитката, да бъде гордостта на този град. Много скоро Пазарджик беше Европейски град на спорта, нека да си остане българския спортен град. 

Подкрепете спорта, проявете тази далновидност, която ще остави децата на игрището или в залата. 

Проявете мъдрост, не зачерквайте един труд и едно бъдеще", призова Спасов.

Източник: БТА