0

Ц СКА 1948 се отпуши и записа разгромно 6:3 като гост над Арда в Кърджали – резултат, по-вече подхождащ за тенис мач. С топката за спомен си тръгна Галин Иванов от гостите, който записа хеттрик за 26 минути с голове в 44-ата, 58-ата и 70-ата мин. от срещата от 28-ия кръг на Първа лига. 

Головете му влизат в историята на ЦСКА 1948, тъй като това бе най-голямата победа за „червените“ в Първа лига. Другите попадения за ЦСКА вкараха Ивайло Чочев (за 1:1 в 32-ата мин.), Марин Топузов (1:2 в 35-ата), Емил Мартинов (2:5 в 63-ата). 

Разписа се и защитникът на ЦСКА 1948 Александър Александров, но в своята врата още в 3-ата мин. Ковачев (48) и Коконов (68) също вкараха за Арда.

Така възпитаниците на Николай Киров се доближиха на три точки от лидера в класирането Локомотив Пловдив, който заема временно мястото, даващо право на участие в плейофа за Европа. Арда е на последно място в потока от седмо до десето място с три точки зад ЦСКА 1948.

Арда вкара още в третата минута на мача. Атанас Зехиров центрира пред вратарското поле за Ел Мами Тетах, а Александър Александров изпревари играча на домакините и изпрати топката с глава към левия ъгъл на собствената си врата. Даниел Наумов не успя да реагира и така кърджалийците поведоха с 1:0.

В следващите минути обаче гостите натиснаха, овладяха напълно играта и направиха пълен обрат с три гола само до полувремето. В 33-та минута Ивайло Чочев стреля под плонжа на Давид Кики и изравни за 1:1, а три по-късно Атанас Зехиров не успя да изчисти центриране и отклони топката към свободния в наказателното поле Марио Топузов, който бе точен за 2:1. В последната минута на полувремето пък Галин Иванов преодоля елементарно Алекс Петков в наказателното поле и вкара трети гол в полза на гостите от София.

Светослав Ковачев се възползва от грешка в защитата на ЦСКА 1948 и върна Арда в мача с попадение в началото на второто полувреме, но "червените", които в този мач бяха с резервните си бели екипи, бързо увеличиха преднината си. Точни за "армейците" в 59-ата и 63-та минута бяха отново Галин Иванов и веднъж Емил Мартинов.

Иван Коконов влезе в игра в 66-ата минута за Арда и се разписа само две по-късно, но ЦСКА 1948 върна и това попадение светкавично чрез Галин Иванов. Халфът получи центриране от лявото крило и изпрати топката в десния ъгъл със страхотно воле, оформяйки хеттрика си и крайното 6:3 в полза на ЦСКА 1948. Влезлият в 73-ата мин. Мартин Тошев изпусна от идеална позиция седми гол, като стреля в аут над вратата.

Старши треньорът на ЦСКА 1948 Николай Киров, който преди това водеше Арда, разкритикува представянето на тима си в отбранителната фаза на играта. "Нещата като пресиране и преход в атака се получиха, но по-притеснително е, че допуснахме два много леки гола. И това са подаръци от наша страна за противника", отчете Киров. "В други двубои тези грешки ще бъдат много по-решаващи. Имаме да поправяме много неща във фаза защита.

Получаваха ни се преходите на скорост и отваряхме пространства, имахме и ефективност в предни позиции. Но наистина ме притеснява играта във фаза защита, днес не можахме да пресираме по-напред от нашето поле и от тук даваме възможности на противника."

Попитан дали ЦСКА 1948 прави важна крачка за 7-ото място, даващо право на бараж за място в Лигата на Конференциите, той каза: "Мисля, че и четирите отбора са много равностойни. Всичко си зависи от нас дали ще успеем да се преборим. Но на първо място не бива да се допускат елементарни грешки, защото всяка една грешка може да наклони везните в полза на нашия противник."

"Днес просто нищо не ни се получи, това е основното. Не беше нашият ден. Аз поемам отговорността за загубата, явно не съм си свършил работата през седмицата. Стараха се играчите, но изобщо не се получи това, което бяхме планирали", каза Стамен Белчев, треньорът на Арда.

Попитан за конкретните причини, той обясни: "Загубихме изцяло средата на терена, не успяхме да се противопоставим на противника. В предни позиции всяко индивидуално единоборство го губехме, а и когато си отстъпил във всички линии, няма какво да се надяваш.

За нас 7-ото място не е самоцел. Нищо няма на всяка цена. Докато има шанс, ще играем за предно класиране, същото е и сега срещу Берое. Дори и в съблекалнята преди мача казах: Оставете това 7-о място, играйте заради футбола, който ви носи удоволствие."

 

 

Първа лига, плейофи от 7-мо до 10-то място (28 кръг):

Арда - ЦСКА 1948 - 3:6 (1:3)

Ст. "Арена Арда"

Арда: Мартин Луков, Петко Ганев (74-Милен Стоев), Тонислав Йорданов, Светослав Ковачев, Румен Руменов (66-Иван Коконов), Ел Мами Тетах (66-Александър Георгиев), Алекс Петков, Давид Кики, Христо Иванов (55-Илия Юруков), Лъчезар Котев и Атанас Зехиров (55-Мартин Костадинов). 

ЦСКА 1948: Даниел Наумов, Александър Александров, Симеон Петров, Реян Даскалов, Ивайло Чочев, Емил Мартинов (81-Васил Шопов), Георги Русев (81-Ивайло Климентов), Галин Иванов, Марио Топузов (57-Денислав Александров), Ангел Лясков и Александър Колев (73-Мартин Тошев). 

голмайстори: 1:0 Александър Александров 3-автогол, 1:1 Ивайло Чочев 33, 1:2 Марио Топузов 35, 1:3 Галин Иванов 45, 2:3 Светослав Ковачев 49, 2:4 Галин Иванов 59, 2:5 Емил Мартинов, 3:5 Иван Коконов 68, 3:6 Галин Иванов 70
жълти картони: Лъчезар Котев (Арда); Александър Александров и Васил Шопов (ЦСКА 1948).

Главен съдия Станимир Тренчев