0

Ц СКА премина с “отличен” първите две от серията от 4 поредни гостувания в Първа лига, които се оформиха в програмата на тима. Това стана възможно след насрочването на отложените мачове с Ботев Пд и Локомотив Пд, както и с края на първото завъртане между отборите и стартът на второто през идния кръг. ЦСКА вече победи Ботев Пд с 1:0, а след това и Ботев Вр с 4:0, а сега го чакат два нови трудни теста – в Кърджали срещу Арда и срещу Локомотив Пд на „Лаута“.

От началото на сезона „червените“ бележеха малко при визитите, но това рязко се промени след разгромната победа във Враца. Тя доближи отбора до един знаков юбилей. Следващият гол на тима при визита ще бъде под номер 1600 в гостувания от Първа лига. 

За момента най-резултатният играч в историята на ЦСКА на чужд терен е Димитър Якимов. Легендарният номер 10 има внушителните 47 гола при гостувания. Това е с 4 повече от друга легенда – Петър Жеков, който е с 43. Специално неговото присъствие в челните редици на тази класация никак не е изненадващо, защото поради поста, който заема – централен нападател, неговата задача номер 1 на терена е да вкарва голове. Митата Якимов обаче и чрез този показател, по който е номер 1, е доказал по безспорен начин, че освен да организира отлично атаките, да импровизира – нещото, в което може би е най-силен, умее и да завършва безпогрешно.

Като сезон това най-ясно се вижда през 1970/71, когато става голмайстор на първенството. Това е и единственият шампионат между 1966 и 1973, в който Петър Жеков не е голмайстор на първенството. Въпреки своите цели 6 голмайсторски корони, четири от които с екипа на ЦСКА, Якимов поне на чужд терен вкарва повече. Все пак трябва да отчетем и че Митата има повече сезони от Жеков при „армейците“.

Като процент от головете му за клуба обаче той също стои по-високо от легендарния таран. Интересното е, че точно 1/3 от головете на Якимов са при гостувания. Или иначе казано точно 33,33%. Общо попаденията му за ЦСКА в първенството са 141. Жеков пък има 144, а тези 43 при гостувания правят 29,86%. Още по-добре за Якимов става положението, ако се види, колко от тези голове са в истински гостувания – такива извън София и колко в столични дербита, в които „червените“ са били символични гости. При Митата тези голове са 10, а другите 37 са в провинцията. При Жеков 14 са в софийски сблъсъци, а в 29 по останалите терени из страната.

От футболистите, играли за ЦСКА в по-новата история на клуба, най-резултатен на чужд терен е Емил Гъргоров. Бадема има 31 гола, като е наравно с легенди като Панайот Панайотов-Гацо и Спас Джевизов.

Друг интересен факт е, че два от трите сезона с най-много голове за ЦСКА на чужд терен са през 21-и век. Номер 1 е 2017/18, когато „червените“ вкараха цели 39 пъти на чужд терен, благодарение най-вече на присъстието на Фернандо Каранга. При 30-ата титла през 2005 година пък попаденията при гостувания бяха 35. През 1971/72 пък когато в шампионата са отбелязани цели 95 гола, тези на чужд терен са 32, като за момента този сезон е на трето място за всички времена.

Историята помни и две първенства, в които ЦСКА е по-резултатен като гост, отколкото като домакин. През 2010/11 у дома отборът се разписа 23 пъти, а навън 30. Треньори на тима бяха Павел Дочев, Гьоре Йовановски и Милен Радуканов. Интересното е, че Радуканов е наставник и в част от второто първенство, в което ЦСКА има повече голове като гост. Това е 2012/13 когато отборът вкара 25 пъти у дома и 29 на чужд терен. 

Три пък са първенствата, в които головете на тима са почти напълно равномерно разпределени и тези като домакин са само с две повече. Става дума за шампионатите през 1951, 1961/62 и 1979/80.