0

Ж ребият в Първа лига за сезон 2024/25, който беше изтеглен през миналата седмица, отреди още в първия кръг да има голямо дерби.

На „Хювефарма арена“ Лудогорец ще посрещне ЦСКА.

С други думи казано за „червените“ нямаше как да има по-труден мач на старта – хем гостуване, хем точно срещу шампиона.

Справка в статистиката показва, че досега няма случай, в който ЦСКА да е започвал с мач срещу актуалния шампион на страната, независимо дали става дума за гостуване или за домакинство.

Следващият сезон ще бъде под номер 76 за „армейците“ в елитната дивизия. 31 от първенствата веднага отпадат от прегледа, защото толкова са титлите във визитката на клуба и след тяхното спечелване, няма как през следващия сезон ЦСКА да се срещне с актуалния шампион. В доста от останалите първенства златните медали са били притежание на Левски, но и в тези случаи не е имало Вечно дерби в първия кръг. Откакто пък започна хегемонията на Лудогорец през 2012-а, жребият най-рано е срещал „орлите“ и „червените“ във втория кръг. Това стана през сезон 2017/18. Тогава ЦСКА загуби с 0:1 на „Армията“ с гол на Върджил Мисиджан. За Лудогорец този мач беше дебютен на вътрешната сцена, защото „орлите“ успяха да си отложат срещата от първия кръг срещу Левски. Формално обаче кръгът, в който се игра дербито между „червени“ и „зелени“, си беше втори и поради това не можем да го броим като аналогичен на сегашния.

Иначе трябва да отбележим, че първия мач в историята на ЦСКА е срещу актуалния шампион на страната. „Червените“ са основани на 5 май 1948 под името Септември при ЦДВ след обедениние между Септември и ЦДВ (наричащ се преди това Чавдар). Отборът продължава участието си в започналото столично първенство с актива на Септември. По програма в същия ден – на 5 май 1948 има насрочен мач срещу Левски, който е спечелил титлата в предишните две години.

Така още в деня на основаването на ЦСКА е играно първото Вечно дерби в историята. Левски печели с 1:0 с гол на Борислав Цветков-Жук. В крайна сметка първите три тима в крайното класиране на столичното първенство получават право да се включат в държавното, което трябва да определи шампиона. Два от тези три тима са именно Левски и ЦСКА. Точно те достигат и до финала на държавното първенство. На 5 септември 1948-а „сините“ бият с 2:1, но във втория „червените“ триумфират с 3:1 и стават за първи път в историята си шампиони на България. А в предстоящото първенство за първи път ще стартират срещу действащия шампион.