0

Д имитър Бербатов призова министъра на спорта Радостин Василев да направи проверка на БФС преди насрочения за 18 март конгрес, който, според бившия ас на Ман Юнайтед, е изборен. Бербатов и неговият съратник Стилиян Петров се срещнаха в столичен хотел с представители на клубове от София и Софийска област.

„Само ние правим такива срещи с клубовете. Позитивизмът го имаше и преди, но последният конгрес завърши неприятно за всички. След това клубовете видяха, че трябва още по-сериозна воля за промяна“, каза Бербатов.

„Представяме си програмата, това е най-нормалното нещо. Дано на самия Конгрес нещата бъдат нормализирани. Българският футболен съюз все още няма правила, всичко е в някаква потайност. Ако утре се определят тези правила, времето ще бъде много малко. Това буди въпроси защо се прави точно така. Можеше да се избегнат тези сложни връзки. Някои клубове може да не излъчат делегат. Призовавам министъра на спорта да направи проверка на БФС, за да няма фалшификации относно делегатите“, продължи Бербо.

По думите му „ако БФС нямаше желание за конгрес, съдът щеше да го свика“. „БФС упражни натиск спрямо някои клубове. Ако този Конгрес бъде опорочен пак, съдът има право да насрочи нов. Всеки кандидат президент трябва да има представител в комисиите, които броят бюлетините", коментира Бербатов пред медиите.

"Докато не се проведе конгрес по честен и правилен начин, ние няма да се откажем. Обсъждаме всякакви варианти, трябва да бъдем готови. Винаги може да има заложени мини. Някои клубове може да бъдат изключени заради неплатен членски внос. Може да има и други нередности. Невъзможно е този конгрес да не бъде изборен. Обществеността е настроена за промяна, това ни дава още по-сериозна вяра. Приоритет номер едно е детско-юношеският футбол. Трябва да съградим нещо. Знаем, че няма да бъде лесно", изтъкна Бербатов.

От своя страна Стилиян Петров коментира идеята за събиране на такси от клубовете, които използват повече от трима чужденци от държави извън Европейския съюз. 

"Димитър Бербатов като ръководител изисква от нас десет много важни неща, които трябва да се променят. Това са изпълними проекти. Разговаряно е с хора. Навсякъде по света държавата е най-важният партньор за развитието на масовия футбол. Това е съвсем нормално. Само трима чужденци извън ЕС могат да играят. За всеки следващ ще има все по-висока такса "лукс". Таксите ще бъдат разпределяни по цялата футболна пирамида. Методиката ни е изградена спрямо това, което му трябва на българския футбол", разясни още Стилиян Петров.