0

Назначението на чужденец като Виктор Касай на мястото на Коце Гергинов начело на съдиите не беше нужно, с него само си измиват ръцете. Това е мнението на Димо Момиров, бивш шеф на Съдийската комисия в откровено интервю за „Мач Телеграф“.

„Аз лично го харесвам от много години. Беше добър рефер. Но не мисля, че това ще помогне. Вчера му слушах интервюто и не разбрах как така от Русия дойде в България. Не знам и там какво се промени“, изтъкна Димо Момиров. „Нямам представа защо не остана в Русия. Как така работи една година и на следващата си тръгна, не разбрах. Не съм чел за работата му там, но ми е интересно как така изведнъж дойде у нас“.

По думите му Константин Гергинов се е справял добре. „Не мисля, че Коце сбърка някъде. Той добре се справяше. Имаше много атаки срещу него от различни страни. А и другото, което е важно, те му поставиха членовете и двама или трима от тях работеха срещу него. Аз го знам това нещо“, застъпи се за колегата си варненецът, който призна, че винаги е бил против назначението на чужденци в българския футбол.

„Може би бих отличил един от малкото успели в България – Рудолф Витлачил. Той остави следа след себе си. Направи Левски шампион и после класира България на световното през 1966 година в Англия“, посочи Момиров, след което припомни за чуждите рефери, които се канеха да свирят мачове у нас.

„Преди години по родните терени свиреха чужденци. Идваха изкарваха си парите от даден мач и си хващаха първият полет след това, без да ги интересува дали са се справили, или не. Така не може и не бива. Преди години извадиха добри наши рефери, още в силата си, за да подмладят редиците.“

За натиска върху реферите ни Момиров подчерта, че сега за притискане не може да се говори. „Ние свирехме в по-тежко време - мутренските години в България. Като се замисля с какъв риск сме ходили да свирим мачове... Били сме безумно смели. Говорил съм си с колеги и сме се сещали, как се опитваха да ни плашат“, продължи бившият шеф на Съдийската комисия, който беше и международен рефер на ФИФА.

Цялото интервю с Димо Момиров – за натиска, за подкупите, четете в „Мач Телеграф“ от петък.