0

13 минути стигнаха на новото попълнение на Ботев (Пд) Джак Лейн, за да отбележи първото си попадение с жълто-черния екип и при това не на кого да е, а на вечния съперник Локо Пловдив. Освен това 20-годишният замбиец вкара и по изключително хладнокръвен и майсторски начин. 

Без съмнение Лейн е едно от най-интересните попълнения в Първа лига през зимата. Той е юноша на шведския Бромапойкарна и въпреки че е роден в столицата на Замбия Лусака, от дете живее в скандинавската държава. На 15 години нападателят дебютира за Брома срещу Норкьопинг за Купата на Швеция, а малко по-късно – на 22 юли 2017 години, той вкарва на Атвидаберг при победата с 5:0 в мач от второто ниво на шведския футбол. Това попадение прави Лейн и най-младият голмайстор в историята на Бромапойкарна, бележейки на 15 години и 271 дни. Впоследствие тимът влиза в елита на Швеция.

През лятото на 2019 година Амиен плаща 2 милиона евро на Брома за 18-годишния нападател, като за френския тим Лейн има 19 мача, в които се разписва четири пъти. След преминаването си в Амиен голаджията на няколко пъти е преотстъпван на шведските Йоребро, АЕК и Хекен, а при „канарчетата“ е под наем до лятото на 2022 година. 

Лейн има и над 40 мача за различни възрасти на шведския национален тим, като се е разписал девет пъти.