0

Г олямото дерби на „Българска армия“ вече е в историята и е време за анализи. Лудогорец успя да спечели в ада пред 18 000 човека, а ЦСКА сдаде върха, който държеше над половин година. Как се промени битката за титлата в неделя вечер? Истината е, че тя тепърва започва, пише в днешния си брой вестник "Мач Телеграф".

Разградчани са вече лидери, но водят само с точка пред „червените“ при оставащи 7 кръга до края на сезона и още един директен мач. Той по-вероятно ще е в Разград, ако Лудогорец удържи върха в редовния сезон в оставащите два кръга – домакинство на Берое и гостуване на Ботев Пд, докато ЦСКА има визита в Пазарджик, а приема Ботев Вр в последния кръг.

Както се вижда, двубоите и на двата тима срещу който и да било, няма да са лесни. Това се дължи на спада в играта и на двата тима през този сезон. Лудогорец трудно би Локо Сф, а „червените“ - Пирин. Така ще бъде и занапред, което прави битката за титлата още по-жестока.

Но да се върнем на случилото се на „Армията“. Може да се каже, че и този път ЦСКА, както и в Разград, беше по-добрият от двата тима, но пак падна. Както и се очакваше, „червените“ приеха играта в собствената си половина, намалявайки до минимум опасностите пред Густаво Бусато. Вече станалият традиционен хаос в защитата на Лудогорец позволи на ЦСКА да създаде едно изключително чисто положение, пропуснато от Браян Морено. Бе ли той реализирал, днес навярно щяхме да пишем съвсем други неща. Но не го направи. Дали заради класа, дали заради нещо друго. Факт, е че първото полувреме „червените“ бяха по-опасният отбор, който обаче по-скоро играеше за равен, а не за победа.

Явно на почивката Ивайло Петев внесе нужните корекции и Лудогорец изглеждаше по-добре през втората част. Тук най-вече визираме недадения авантаж от рефера Георги Кабаков, при който оставаха трима играчи на „орлите“ срещу един „червен“ защитник.

Колкото до гола на Игор Тиаго, само преди дни „Мач Телеграф“ анализира силата на статичните положения на разградчани след завръщането на Ивайло Петев и как вече те са най-силни при стандартни ситуации, измествайки в тази импровизирана класация именно ЦСКА. Това разкри и Иван Турицов след дербито – че „червените“ много са се готвили за този аспект от играта, но просто са изгубили концентрация в дадения момент.
В интерес на истината домакините много бързо можеха да изравнят, но Маурисио Гарсес бе спрян от Серджио Пад. Както казват някои фенове на ЦСКА – просто късметът, който покри отбора в предишни мачове, този път им изневери. До края на безкрайния дуел на „Армията“ отборът на Саша Илич натисна, но Лудогорец се бранеше умело, а за това помогнаха дефанзивните смени.

Най-тъжното нещо за феновете на ЦСКА е, че играчите отново не бяха на тяхното ниво. Всъщност бяха много далеч. Това, че повечето от тези футболисти носят „червения“ екип, изобщо не значи че ЦСКА им е влязъл в сърцето. И все още не са го доказали, макар и да бяха първи до неделя вечер. До вярната агитка на „армейците“, която направи атмосфера за историята, не бива да се предава, защото една точка пасив е нищо, а и ако тимът на Саша Илич спечели всичките си мачове до края на сезона, със сигурност ще бъде шампион.