0

 неделя вечер Станимир Стоилов обяви решението си да си тръгне от Левски. Привържениците на „сините“ са много и никога не бива да се говори от името на всички тях, но е сигурно, че по-голямата част от фенската маса изпадна в ужас, подкрепи Стоилов и се настрои срещу Наско Сираков.

Мъри беше до болка откровен и си тръгна със сълзи на очи. Нека да приемем, че е 100% прав. За всичко, което каза! И все пак не биваше да си тръгва точно сега. Особено, след като видя колко много хората го обичат, молеха му се да остане, даваха му цветя и въобще - засвидетелстваха му цялата си любов и подкрепа. Не толкова заради отбора, а най-вече заради тях - не трябваше да си тръгва точно сега. Не трябваше и заради това, което той самият на няколко пъти обещаваше пред Синята общност. А пред нея той гарантира две неща.

Едното беше, че ще си тръгне, когато Левски бъде спасен. Това беше мисията, в името на която той се завърна в клуба. Сега, когато си тръгна, Левски е всичко друго, но не и спасен. И второ - след общото събрание в четвъртък, когато почти всички разбраха какво се готви да направи Мъри, той тушира за два дни пороя от въпроси към себе си и каза приблизително следното „Ще говоря след мача в неделя, а решението, което ще взема, ще бъде най-доброто за Левски“. Решението е взето, а то съвсем не е най-доброто за Левски. Няма как да е добре отборът да остане без треньора си точно преди дербито с ЦСКА.

Но даже и да не предстоеше такова, няма как да е хубаво, че точно в този момент, тимът остава не просто без треньора си, който междудругото е най-успешния в новата история на клуба, а и без най-влиятелната си фигура. Няма как да е добре, когато преди важна битка, армията остане без пълководеца си. Стоилов е достатъчно умен и няма как да не знае, че тръгването му в този момент ще се отрази зле на Левски. Колко точно зле - не се знае, но всички тези събития няма да са за хубаво.

Самият Мъри на пресконференцията си след мача с Локомотив Сф призна една своя грешка – че е трябвало да си тръгне по-рано. Със сигурност, ако го беше направил през зимната пауза, пак нямаше да се приеме от феновете, но поне клубът щеше да има време да потърси негов достоен заместник. И тогава щеше да е трудно, но точно сега е почти невъзможно. Сега трябваше просто да довърши сезона. Щом толкова дълго време търпи нещата, които не му харесват в клуба, можеше да устиска още малко. Да си тръгне по средата на пътя или преди най-важните стъпки е гадно и трудно за понасяне от всички, които обичат Левски. Че е лошо – лошо е, дано не се окаже пагубни.

Автор: ЗДРАВКО ГЮРОВ