0

Ф утбол Made in Bulgaria! Такава е ситуацията преди сблъсъка между ЦСКА и Левски. Вероятно това е единственото дерби в световен мащаб, което претендира и е №1 в страната, преди което съдиите говорят, а треньорите мълчат и се крият. Няма такъв организиран хаос никъде.

Излиза, че у нас така са извъртени нещата, че съдиите са се превърнали в най-важната част от футбола. Те се оказват често по-същественият фактор, който решава мачовете, от тактическите оказания на треньорите. От друга страна е очевидно, че родните рефери поне имат самочувствие да застанат пред медиите.

При Левски е ясно, че Николай Костов не иска да дава пресконференции, а не е директива от ръководството на клуба той да не говори, и това е причината да имаме тотално мълчание от негова страна преди мачовете.

Припомняме, че Станимир Стоилов говореше преди всеки мач. Не беше от значение дали Левски излиза за финал за Купата или ще играе срещу последния в класирането. Мъри беше наясно, че говори, не за да задоволи медиите, а милионите фенове на "синия" клуб, които искат за знаят какво се случва на "Герена".

На "Армията" не е на 100-процента ясна причината за мълчанието на Нестор Ел Маестро, но фактът, че от идването на Гриша Ганчев в ЦСКА - треньорите сякаш са дали обет за мълчание. Това сочи, че най-вероятно има директива Ел Маестро да не говори, а това важеше и за предшествениците му.

Всичкото това мълчание от "Герена" и "Армията" преди дербито не кореспондира с политиката на големите европейски клубове, които се борят с всички сили за нови фенове и съответно приходи. Именно пресконференциите, които за Левски и ЦСКА са тема табу, са един от от основните методи за реклама.

Уж искаме да се акцентира на футбола, за който вероятно биха говорили двамата треньори преди дербито, а пак наблягаме на съдиите. Ще е странно, ако след мача отново реферите не са основната тема, каквото и да се случи на мача и дори те да са си свършили работата перфектно.