0

С ъдийството и окаяното състояние на терените и произтичащите от това повсеместни ядове бяха основен акцент в интервюто, което даде президентът на БФC Георги Иванов-Гонзо.

„От това, което виждам до 5-ия кръг, имаме сериозен проблем със съдиите. Вече имах разговор със Съдийската комисия и имам големи претенции към тях, предвид това, че сме инвестирали 1,2 млн. лв. във ВАР. Има обучения, семинари, които са почти всеки месец. Вече сме превишили бюджета, за да може да дадем най-доброто на съдийството. Какво се случва по тези мачове? Някои от ситуациите са елементарни. Ако не се променят нещата, ще вземем драстични мерки и към съдиите, и към Съдийската комисия”, заяви Иванов и подчерта, че при още няколко издънки ще бъзе подновена практиката с ръководене на дербитата от чуждестранни рефери.

„Неприятна тема е състоянието на терените. Високите температури, може би и недобра поддръжка на хората, които отговарят за тревното покритие, са в основата. БФC дава лиценз юни месец, в който отчитаме задължения на клубовете и други критерии. Ние след това констатираме терените. Те винаги са в добро състояние. След това, когато се зарази с тази гъба, за която всички вече знаят, за една седмица теренът става на нищо. Ако имаме достатъчно стадиони, за да местим мачовете, бихме го направили, но, ако преместим един отбор на място, където играе друг отбор, ще развалим и следващия терен. Ние трябва да помислим – държавата, общините, за подобряване на цялата инфраструктура. Да се вложат пари в терени, трибуни. Сега започваме някаква инициатива с общините, които по европроекти да могат да вложат в база и стадиони. Най-големият проблем е инфраструктурата“, коментира още Гонзо.

48-годишният пловдивчанин, който е бивш играч на „смърфовете” от „Лаута”, където стана голямата излагация на ВАР със засечката при нередовно признатия гол на домакините срещу Черно море (1:2), се спря и на ситуацията с най-новия стадион под тепетата – „Колежа” на кръвния враг на родния му клуб - Ботев. Там националите трябва да домакинстват предстоящите си мачове през септември в Лигата на нациите, но това засега е на кантар, защото тревата на съоръжението е поразена от въпросната гъба и това стана причина да се заговори, че представителната ни гарнитура ще се премести в Разград.

„Националният отбор на България ще играе мачовете си на стадион „Христо Ботев“. Затова сме предприели марки. Преместваме Ботев да играе на Коматево, за да си оправи стадиона. Заявили сме стадиона пред УЕФА преди 2 месеца и сега е немислимо и много трудно да го сменяме – гостуващите фенове са си купили билети, направили са си резервации в града, в който ще се играят мачовете (б.р. – с Беларус на 5 септември и със Северна Ирландия на 8-и)“, поясни президентът на БФC.

Той открои и целта пред „лъвовете“ - първо място в Лигата на нациите.