0

Я сен Петров ще продължи да изпълнява длъжността на селекционер на националния отбор по футбол. Това стана ясно след днешния Изпълком, провел се в Бояна. Тази новина, наред с много други, съобщи президентът на БФС Борислав Михайлов.

Предстоящият конгрес на Българският футболен съюз (БФС) на 18 март няма да бъде изборен, добави Михайлов. Искане той да е изборен е вкарано от екипа на Димитър Бербатов. "През октомври 2021 г. беше проведен изборен конгрес“, каза Михайлов.

Изпълнителният комитет на БФС се е запознал с подписката на инициативния комитет около Димитър Бербатов с искане за провеждане на Общо събрание, но няма да променя вече установения дневен ред още през есента. "Изпълкомът се запозна с подписката за провеждане на общо събрание на 18 март 2022. Прие я за сведение, тъй като още на 8 септември миналата година бе взето решение на 14 септември е отразено в агенцията по вписванията. Дневният ред са общодостъпни и актуални и всеки може да се запознае с него”, казаха на пресконференция от БФС.

Михайлов обяви също, че новият шеф на Съдийската комисия на БФС ще е унгарецът Виктор Касай. Високият 1.89 бивш рефер на ФИФА е очакван в София днес, като утре ще даде пресконференция. Договорът му с БФС ще е за 1,5 г. По професия 46-годишният унгарец е туристически агент, в кариерата си е ръководил 499 мача, от тях 44 в Шампионската лига, 12 са световните квалификации в зона Европа.

"Работил е като шеф на съдиите в Унгария през последната година и половина. Той ще живее в България, а не както предишният ни консултант Марк Бата. Касай говори английски, все пак работи в УЕФА, а преди това и в Русия. Повечето федерации се спират на чужденци, за да има респект към комисията и по-добро развитие на младите таланти и международните съдии във всяка федерация.

Касай ще може да ходи до УЕФА, когато е ангажиран. Най-вече искаме да увеличим броя на младите съдии у нас. Също така да развиваме и топ съдиите на България, за да свирят повече мачове на европейски първенства. Към момента Касай идва със свой асистент, а комисията остава в същия състав, за да могат да бъдат въведени в работата. Трябва да се адаптират, засега няма други промени в Съдийската комисия", обясни Михайлов. 

Бившият спортен директор на Левски и Локомотив (Пловдив) Георги Иванов поема поста технически директор на БФС и ще бъде на пряко подчинение на президента Борислав Михайлов, но ще бъде под наблюдение на Емил Костадинов, съобщи още Борислав Михайлов след края на днешното заседание на изпълкома.

Той разясни кадровите промени, съобразени с новата административна структура на БФС, разработена заедно с УЕФА. Позицията директор "Стратегическо развитие" се поема от дългогодишния отговорник за масовия футбол Андрей Петров. Андрей Петров за последно отговаряше за въвеждането на програмата "Грасрутс" в БФС, както и за съвместния проект между БФС и Министерството на спорта за провеждането на лагерите на елитните школи.

Функцията заместник изпълнителен директор ще поеме Христо Запрянов, досегашен директор отдел "Маркетинг и комуникации", дългогодишният председател на ЗС София Валентин Чакъров заема поста директор "Първенства и турнири", а на негово място е назначен Петко Петков.

Запрянов наследява поста от друг спортен журналист Павел Колев, който се справи отлично с работата си и имаше основна заслуга за проведеното на високо ниво в България Европейско първенство за юноши до 17 години през 2015-а година.

Съдийската комисия към БФС също така има нов председател - знаменитият унгарски рефер от близкото минало Виктор Касай, който ще е щатен служител на Българския футболен съюз и ще ръководи както работата на съдиите, така и на отговорниците за системата ВАР.

"Винаги съм искал да има един оперативен човек, който да се занимава с националните отбори, с треньорската школа. Да, Емил Костадинов остава отговорник за тези неща в изпълкома. Но Георги Иванов ще бъде подчинен директно на мен и ще бъде под контрола на Емил Костадинов, обясни Михайлов позицията Технически директор на БФС, която ще заема Георги Иванов.

"Знаете, че направихме много промени. Подобряваме електронното първенство, имаме дигитално счетоводство. Промените ще продължат да се случват", обясни още Михайлов.

Президентът на БФС Борислав Михайлов призова да не се разпространяват фалшиви новини по медиите след Изпълкома на БФС на 25-и януари. Михайлов акцентира, че има сменени председатели на Областните съвети на футбола у нас, но това е поради пенсиониране. Бившият вратар акцентира, че прави всичко необходимо, което е обещал след изминалия Конгрес да прави промени във футболните платформи у нас и спазва обещаното до този момент.

Шефът на БФС говори и за проблемите от финансово естество на българските клубове, като вметна, че към този момент всички са изрядни, но големият мониторинг е на 31-и март, когато се взима окончателното решение за лицензите на отборите. Този въпрос бе зададен за отборите на Левски и Черно море.