0

И ван Колев е един от доказаните български треньори. Специалистът има богата кариера у нас и в чужбина, а освен това е видял какво ли не във футбола. Преди няколко седмици той напусна последния си отбор – шампионът на Малдивите Мазия, с който той спечели два трофея за няколкото месеца начело. В момента Колев си е в България. „Мач Телеграф“ го потърси, за да разкаже как мина периодът му там, да провери какви са плановете му и какво е мнението му за случващото се в родния футбол в момента.

- Г-н Колев, екзотичното за вас преживяване на Малдивите приключи, защо взехте решение да напуснете?

- Две са причините! По-сериозната е лична. За съжаление рязко се влоши състоянието на баща ми. Не го приеха там, където трябваше и беше нужно да има човек с него. Трябваше да се погрижим за татко. Другата причина е, че на Малдивите вече доказах каквото трябваше. Радвам се, че се разделихме в добри отношения.

- Разкажете повече за футбола там, на какво ниво е? Какви са базите?

- Възможностите им не са големи. Но пък ми показаха по-подробно за плана и програмата, която имат. Министърът на спорта там е бивш футболист. Иска да разшири спортът до останалите острови. В столицата Мале площта за терени за игра е малка. Има две изкуствени игрища и един национален стадион. На тези изкуствени терени тренираха всички отбори – 8 от първа дивизия, 10 от втора и много юношески формации и аматьори. Ние можехме да ползваме половин терен за час и половина на ден. Това беше едно малко неудобство. Но в същото време имат амбициозна програма. Сега са успели да извоюват малко място и са започнали да строят терени. Те са до летището. Направи ми впечатление, че има доста талантливи момчета. Стараят се много.

- Спечелихте две купи с отбора на Мазия за краткия си престой. Усетихте ли ги като голям успех?

- Разбира се, всеки треньор се радва, когато печели трофеи. В първенството започнахме силно. Три кръга – три победи. То така беше направено – играе се 3 три кръга и се спира първенството, защото имаше 60 дни пауза за подготовка на националния отбор за някаква местна купа.

- Как се живее на Малдивите?

- За работещите хора като мен – по-трудно. Разбира се, в свободното си време посетихме впечатляващите неща покрай курорта. Наистина е хубаво.

Цялото интервю четете в днешния брой на Мач Телеграф

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX