0

С тарши треньорът на ЦСКА 1948 Любослав Пенев продължава с гневните си реакции срещу системата за видеопомощ в полза на съдиите (ВАР), като това му мнение не се променя вече седмици.

Бившият централен нападател смята, че хората от ВАР-стаичката (която той нарича "катафалка", тъй като погребвала труда на играчите) взимат много повече решения от реферите на терена. 

Дори предположи, че един момент роботи могат да излязат на терена и да ръководят мачовете. Пенев смята, че прекаленото накъсване на играта, спиране, забавяне е феномен у нас, какъвто няма никъде другаде по света.

"Защо са ми тези съдии, ако се опираме на изкуствения интелект? Ние постоянно накъсваме играта за неща, за които в Европа не се спира изобщо. За какво са ми на терена тези тримата съдии плюс четвъртия? Тогава нека да сложим 3-4 робота и да им се диктува от катафалката. 

Роботите вероятно ще бъдат и глухи за нас треньорите, когато им подвикваме от страничната линия”, започна Пенев.

"От това постоянно накъсване с ВАР всички губят – и играчите, и ние треньорите, и зрителите. Такова спиране и прекъсване на играта, няма никъде. 

Повече от половината ситуации, в които се намесват, не са за спиране. В голямата част от ситуациите, решенията трябва да се взимат от съдиите на терена, а за една малка част дето сме несигурни, тогава нека има намеса. А сега ВАР е основно действащо лице. Не може да продължава така. Ощетяваме футбола и то много".

Пенев беше попитан дали е наясно неговият отбор колко е ощетен от съдийски грешки до момента, тъй като много треньори обясняват как техните отбори постоянно търпят такива щети.

"Имаме си ние статистика за ощетени и какво сме, но не е момента. Къде сме ощетени, къде ние сме се ощетили сами. В офиса ми е, но понеже е свързано с това съдийство, също така и други хора обръщат внимание на съдийството и на този вълшебен ВАР, който ръководи мачовете. Много време се губи за проверка от ВАР-съдиите. Но не съм сигурен дали това време е за това. 

Може да се губи времето за телефонни обаждания, за да се получат инструкциите. Едно време съдиите взимаха решенията, а сега само с ВАР се оправдаваме. Но за съжаление ВАР греши повече от нас нормалните хора".

За мача със Славия в събота Любо каза: „Ние търсим максимален успех във всеки един мач. Те са наясно, футболистите ни, че търсим винаги най-добро представяне, че гоним високи цели. 

Искаме да играят на добро ниво. Да не са под възможностите си, това е отборен спорт и това е важно за крайния резултат. Има моменти, в които едно неправилно решение, може да доведе до загуба.
"Контузени няма, и в психологическа гледна точка, сме в добро  състояние. Чакаме всеки един мач до края на календарната година с голямо нетърпение. 

Нас специално ни очакват 6  мача – два за купата и четири за първенството. Ние сме отбор, който се старае и искаме да използваме нашите силни страни. И се съобразяваме срещу силните страни на противниците, в случая Славия. 

А те как ще играят, те си получават техните указания. Ние се стягаме, както го правим за всеки съперник. Да, отборите са различни, треньорите са различни и това прави футболът доста интересен.

Преди дни старши треньорът на Левски Станимир Стоилов предложи да се организира кръгла маса, на която да се коментират проблемите със съдиите. Самият той е благосклонен към такава среща.

"В името на футбола и развитието, съм готов на участие в кръгла маса. Но дали това ще даде резултат или ще бъде една неформална среща и всичко ще си остане както преди?”, пита Пенев.