0

Ф утболист номер 1 на България Кирил Десподов получи днес, 8 март, наградата си за 2021-а година, тъй като по време на самата церемония беше на подготовка с клубния си отбор Лудогорец в Турция. Десподов печели приза за втори път, като сега беше доста по-убедителен – 203 точки срещу 156 за останалия втори голмайстор-ветеран Мартин Камбуров. 

Кирил Десподов получи наградата си за №1 на България на 8 март
Десподов Футболист на годината Десподов Футболист на годината Десподов Футболист на годината
20

Нападателят на Лудогорец получи наградата си от ръцете на председателя на Българския стрелкови съюз Весела Лечева, основателка на "Дакс Медия", един от организаторите на анкетата за футболист на годината.

Според 25-годишното крило, наградата го задължава, а също така и го мотивира да задържи нивото, което е достигнал и дори да бъде по-добър. Той каза, че се надява на по-силна конкуренция и на клубно, и на персонално ниво през 2022-а.

"Когато си футболист номер 1 на България, очакванията са много по-големи, очакват да си по-добър. Но това не ме притеснява, а ми дава мотивацията да продължа да се развивам. 

Аз съм съгласен, че трябва да има конкуренция, и не трима, а 13 да се борят кой да е футболист номер 1. Много е важно да има играчи на добро ниво и за националния отбор, и за българския футбол като цяло.

"Всяка една награда е специална за мене. През тази 2021-а година, която мина, направих неща, които не съм правил. Постигнах доста добри резултати, спечелих трофей, представих се на добро ниво в Европа, отстранихме силни отбори. Мисля, че представянето ми беше на добро ниво. 

Не мога да кажа, че не е имало конкуренция, но се радвам за наградата. Какви са ми целите оттук нататък? Да, винаги съм бил максималист, винаги бих искал да печеля награди. Дай Боже и с националния отбор един ден да спечелим нещо. Мечтаем за такива неща. Всяка една награда е важна. Но ако прекалено много мислиш, нищо не се получава. Когато си освободен в мислите си, наградите си идват".

Попитан какви са му непосредствените цели с Лудогорец, Десподов заяви: "Да, до края искаме купата и шампионата. След това имаме други цели, за които сега няма да говорим. Относно моите планове, ще кажа, че си имам такива, но сега няма нужда да ги коментираме. А какво ще се случи, ще се прецени на по-късен етап, но не всичко е на всяка цена".

Той беше попитан как оценява вечното дерби между Левски и ЦСКА, което се игра в неделя при много лошо време, силен снеговалеж и завърши 0:0. 

"Левски - ЦСКА? Не искам да ги коментирам и двата отбора, гледах само първото полувреме. Тежки условия и за двата отбора. Имаше сняг, нормално е да е трудно. Не е коректно аз да давам оценки, но определено и двата отбора доста са израснали и по-силни от миналата година. Имаме силна конкуренция, която ни преследва и ни държи будни. 

В неделя с Левски имаме дерби и дано стане хубав мач. Във Враца и за нас теренът беше доста тежък, тежки условия, нямаше трева, а всичко беше кал. Подценяване нямаше, силите се изравниха на този лош терен. Видяхте как се радвахме накрая, като малки деца. Поздравявам и Ботев Враца. 

Надявам се на един хубав мач в неделя, да стане голово шоу и ние да победим. 

Мачовете за Купата ще ги мислим по-нататък. Очаквам Левски да ни се противопостави. Ние направихме добра подготовка с новия треньор, остават още мачове до края на първенството. Надявам се да се подобряваме още играта".

Десподов беше попитан и какво мисли за войната в Украйна – суверенна страна, която беше нападната от руската армия и умират обикновени граждани.

"Аз съм против, не е хубаво. Не съм аз капацитет да говоря по тези въпроси. Но имаме украинец в отбора, виждам го как се чувства. Знам го какъв беше и какъв е сега. Затова мога да му кажа, че има цялата ни подкрепа".