0

ЦСКА 1948 и Лудогорец достигнаха до днешния финал с решаващата роля на чужденците в своите състави. Във всяка фаза, в която участваха двата отбора преди да стигнат до битката за трофея, неизменно сред голмайсторите имаше играч, който не е българин.

И ако за Лудогорец това никак не е изненадващо и политиката по отношение на легионерите е една и съща от много години, то при тима, воден от Тодор Янчев, това бе доста по-трудно да се очаква и предвиди. Просто защото афишираната политика, поне допреди известно време, бе с приоритетно налагане на български играчи. И тя се спазваше почти неотклонно.

Явно обаче и в този клуб се осъзна, че големи цели само с родни играчи не могат да се преследват успешно. Затова и постепенно започна привличането на чужденци. Много от тях вече са водещи фигури в състава. Става дума за контузените Евгений Сердюк и Джонатан Перейра, а към тях можем да добавим Парвизджон Умарбаев в халфовата линия, Елитон в центъра на отбраната, Сидклей на левия й фланг и още няколко никак нелоши чужденци като Октавио например. Доста от тях бяха и в основата на победите, които класираха тима за днешния финал

Евгений Сердюк се разписа срещу първите две препятствия – Севлиево и Берое, като аматьорският тим бе преодолян с 4:0, а гол тогава добави и Умарбаев. Педриньо вкара решителната дузпа в тежкия успех срещу Арда в Кърждали на четвъртфиналите, като пак той бе сред реализаторите и в първия полуфинал срещу Локомотив Сф. В същия двубой се разписа и сънародникът му Сидклей.

Що се отнася до Лудогорец по пътя до финала вкараха цели 7 чужденци, като всеки от тях допринесе с по едно попадение. Контузеният в момента Рик направи това срещу Розова долина, а Игор Тиаго и Бърнард Текпетей осигуриха успеха срещу Левски на осминафиналите с 2:1. На четвъртфинала срещу Спартак Вн обратът от 0:1 до 2:1 дойде с голове на Кайо Видал и Шоу, а срещу другия варненски тим – Черно море, в първия полуфинал точни бяха Нонато и Пластун.

Справка в статистиката показва, че това е едва вторият финал в историята на турнира, в който и за двата финалиста във всяка фаза преди последната, неизменно вкарват чужденци. Така бе и през 2014-а, когато Лудогорец победи в Бургас Ботев Пд с 1:0. Той също бе решен от легионер – Роман Безяк. Тогава обаче регламентът улесни изпълнението на това условие. Просто мачовете бяха повече, тъй като и в най-ранните фази имаше реванши. Това спомогна да има повече голове, включително и от чужденци.

Първият отбор, добрал се по този начин до финал, е ЦСКА през сезон 2005/06. Тогава „червените“ удариха на финала Черно море с 3:1. Чужденецът, който се разписа в този мач за победителите, бе котдивоарецът Гийом Да Заади. Другите финалисти обаче - „моряците“, не разчитаха на чужденците да им решават прескачането на всяка фаза. Още четири пък са мачовете за трофея, в които единият от двата отбора, които си го оспорват е стигнал до големия сблъсък с голове на чужденци във всеки етап между 1/16 финалите и полуфиналите. Това са Левски през 2012/13, Лудогорец 2016/17, както и ЦСКА през 2019/20 и 2020/21.

Остава да видим дали и в днешния финал главните герои ще са чужденци.

Чужденците с голове за ЦСКА 1948 и Лудогорец във всички фази до финала
За Лудогорец:
1/16 финал срещу Розова долина – 2:0
Рик
1/8 финал срещу Левски – 2:1
Игор Тиаго и Бърнард Текпетей
1/4 финал срещу Спартак Вн – 2:1
Кайо Видал, Шоу
1/2 финал срещу Черно море – 2:1
Густаво Нонато, Игор Пластун

За ЦСКА 1948
1/16 финал срещу Севлиево – 4:0
Евгений Сердюк, 2 гола, Парвизджон Умарбаев
1/8 финал срещу Берое – 2:0
Евгений Сердюк
1/4 финал срещу Арда – 1:0
Педриньо
1/2 финал срещу Локо Сф – 3:2
Сидклей, Педриньо

Чужденците, извели с головете си Ботев Пд и Лудогорец до финала през 2014 година:
Ботев Пд
1/16 финал срещу Нефтохимик - 4:0
Луис Педро-3, Абел Анисе
1/16 финал срещу Нефтохимик – 3:0
Луис Педро
осминафинал срещу Черно море – 1:0
Луис Педро
четвъртфинал срещу Левски – 1:3
Феребори Доре
четвъртфинал срещу Левски – 2:0
Луис Педро, Феребори Доре
полуфинал с Локо Сф – 3:1
Феребори Доре, Луис Педро
полуфинал с Локо Сф – 1:0
Юнес Хамза

Лудогорец
1/16 финал срещу Дунав – 4:1
Мишел Платини, Марселиньо, Александър Барт, Дани Абало
1/16 финал срещу Дунав – 2:1
Върджил Мисиджан
осминафинал срещу Берое – 2:1
Козмин Моци
четвъртфинал срещу Литекс – 2:1
Козмин Моци
четвъртфинал срещу Литекс – 2:1
Козми Моци
полуфинал срещу Локо Пд – 2:0
Йерун Лому